Gemeente Wageningen

Kinderlintjes uitgereikt aan Wageningse jonge helden

Op Koninginnedag ontvingen 5 kinderen uit handen van burgemeester Van Rumund een Wagenings kinderlintje. Dit gebeurde tijdens een feestelijk ontvangst in de raadszaal van het stadhuis. In drie categorieën kon worden gestreden voor deze eretitel: kinderen uit groep 3/4, groep 5/6 en groep 7/8 van het basisonderwijs konden worden genomineerd.

In de eerste en jongste categorie, uit groep 3/4 ging het lintje naar Yoram de Boer van de Willem Friso School. Yoram, 8 jaar oud, redde vorig jaar zijn vriendje Jip toen die in de singel langs de Rijnsteeg viel. Toen Jip in het water kopje onder ging en in paniek raakte, wist Yoram hem bij de handen te pakken en uit het water te trekken. Een dappere en verstandige beslissing van Yoram en meer dan voldoende reden om uitgeroepen te worden tot Jonge Held 2007!

Ook onder de kinderen uit de groepen 5 en 6 bleek zich uitstekende kandidaten te bevinden. In deze categorie ontvingen maar liefst 3 kinderen een lintje!

Allereerst Lars Jordens van de G.J. van den Brinkschool. Lars is 11 jaar en is altijd bereid om op te komen voor alles en iedereen. Hij voelt situaties heel goed aan en neemt het op voor iedereen die dat nodig heeft. Op het moment dat Lars zelf een probleem heeft met iemand kan hij dat uiteindelijk met een lach, maar toch serieus oplossen. Kinderen waarderen hem daarin. Lars komt op voor gerechtigheid en is daarbij niet bang wat andere kinderen en volwassenen daarvan vinden.

De volgende kandidaat was het enige meisje onder de Jonge Helden: Yasoddra Heinsbroek van Openbare Basisschool De Nude. Yasoddra is 9 jaar, ze zit in groep 5 en haalde lange tijd uit eigen beweging veel geld op voor arme mensen in Azie en Afrika. Daarna stuurde ze het geld op naar de mensen die dat heel goed konden gebruiken. Mensen uit haar directe omgeving geven aan dat Yassodra altijd oog heeft voor anderen en een aanwinst is voor de klas. De burgemeester benadrukte nog dat hij volgend jaar meer van dit soort Jonge Heldinnen wil zien!

De derde kandidaat in de groepen 5/6 was Wout Sartorius van de Sint Jozefschool.
Wout is 10 jaar en zit in groep 6. Hij zamelt al 3 jaar eten en drinken in voor de kerstpakketten die VOD, Vluchtelingen onder Dak, uitdeelt aan de vluchtelingen in Wageningen. Wout begon hiermee toen hij 7 jaar oud was. Met zijn vrijwilligerswerk op zo'n jonge leeftijd is ook Wout een voorbeeld voor anderen!

Uit de laatste categorie, groep 7/8 werd de vijfde Wageningse Held gekozen. Jimmy Groeneveld van de Sint Jozefschool kreeg het lintje uitgereikt. De burgemeester gaf aan dat de jury een beetje stil was geworden na het lezen van zijn nominatie. De ontroering ging over in bewondering voor deze 12-jarige. Jimmy verloor twee jaar geleden zijn moeder. Tijdens haar ziekte stond hij altijd klaar om te helpen, niet alleen door boodschappen of medicijnen te halen , maar ook bij haar verzorging en begeleiding. Volgens zijn omgeving heeft Jimmy veel verantwoordelijkheidsgevoel, is hij veerkrachtig, zorgzaam, betrokken en liefdevol.
Hij bemiddelt van nature bij ruzie of conflicten op school. Ook heeft hij veel humor en intelligentie en fleurt daarmee het leven van de mensen uit zijn omgeving op. Een recent voorbeeld van Jimmy's kijk op de wereld is het volgende: Jimmy zag laatst een jongetje op straat ontroostbaar huilen. Z'n knikkerzak was stukgegaan, de knikkers lagen verspreid over de grond. Jimmy ging snel naar huis, pakte een sok en wat knikkers en bood het jongetje op die manier een beetje troost. De positieve manier waarop Jimmy in het leven staat, en in het bijzonder de veerkracht die hij laat zien maken hem met recht een Wageningse Held.

Naast de kinderlintjes die vandaag werden uitgereikt werd vorig week al een `Jonge Helden Groepspluim' uitgereikt aan Groep 8 van de Openbare Basisschool De Tarthorst. Deze groep heeft zich dit jaar ingezet voor KiKa. KiKa staat voor Kinderen Kankervrij en werft fondsen, die ten goede komen aan de zeven kinderkankercentra in Nederland. De kinderen uit groep 8 van De Tarthorst hebben zoveel mogelijk geld ingezameld via allerlei originele activiteiten. Zo hebben ze statiegeldflessen ingezameld en bakten ze zo'n 1100 paaskoekjes in de klas om te verkopen. Bovendien houden ze een eigen administratie bij voor het goede doel. Zo staat de teller van hun acties nu op meer dan 350 euro. De burgemeester bracht vorige week een onverwacht bezoek aan de kinderen van deze groep 8 om de Groepspluim uit te reiken, onder het genot van Jonge Helden gebak.

De jury voor de Wageningse kinderlintjes bestond dit jaar uit burgemeester Geert van Rumund, Gohfran Merabet, lid van de jongerenraad, Peter van Koolwijk, gebiedsagent Nude/Wageningen west, Albert Spee, directeur van 't Venster en Jan Boer, docent en redacteur van het Veluwepostje.