Politie Groningen

Dinsdag 1 mei 2007

Provincie Groningen, 01-05-2007

Hoogezand: beroving mislukt

Een 20-jarige man uit Hoogezand heeft aangifte gedaan van een poging beroving. Hij zat maandagmorgen rond 07.00 uur samen met een 20-jarige vriend uit Veendam in de trein van Groningen naar Hoogezand. Ook zat er een groepje jongens in de coupe. Twee van hen liepen op de slachtoffers af en bedreigden de Hoogezandster. Ze gaven de jongens geen aandacht, maar de bedreigingen gingen wel door. Ook kregen ze meerdere klappen. De Hoogezandster verweerde zich en hij en zijn maat wisten zonder beroofd te worden de trein bij station Martenshoek te verlaten.

Stadskanaal: auto op de kop door mobiele telefoon

Een 38-jarige automobilist uit Vlagtwedde is maandagmorgen met de schrik vrijgekomen nadat hij met zijn auto over de kop was geslagen. Hij reed op de Veenstraat in Stadskanaal toen zijn telefoon ging. Die lag op de bijrijderstoel. Hierdoor werd hij afgeleid, waardna hij een paaltje van de wegversmalling over het hoofd zag. Het resultaat was dat hij met zijn auto over de kop sloeg. Hij kwam met de schrik vrij. Het kentekenbewijs van de auto werd ingevorderd, vanwege de schade aan de auto. De politie maakt een registratie van het ongeval.

Stadskanaal: rijbewijzen ingevorderd tijdens alcoholcontroles

De politie heeft maandagmiddag tijdens alcoholcontroles in Stadskanaal twee rijbewijzen ingevorderd. Een 53-jarige automobilist uit Musselkanaal is maandagmiddag op de Van Boekerenweg aangehouden voor rijden onder invloed. Hij viel door de mand tijdens een grote alcoholcontrole in Stadskanaal. Op het bureau bleek dat hij 1,65 promille alcohol in zijn bloed had. Hierop werd zijn rijbewijs ingevorderd. Tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt. Op de Buinerweg viel een tweede persoon door de mand. De 38-jarige automobilist uit Musselkanaal had ruim 1,5 promille in zijn bloed. Hij had zijn rijbewijs niet bij zich. Zijn auto werd bij het bureau gestald. Die krijgt hij pas weer mee als hij zijn rijbewijs inlevert en iemand met geldig rijbewijs meeneemt. Ook tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt. De politie controleerde op de Atlantislaan, Navolaan, Van Boekerenweg, Buinerweg en de Gedempte Vleddermond in Stadskanaal en de Schoolstraat in Musselkanaal. In totaal werden 373 mensen gecontroleerd.

Middelstum: verkeerscontrole

De politie heeft maandag op de Delleweg in Middelstum een verkeerscontrole gehouden. In totaal werden 400 autos gecontroleerd. Twee bestuurders kregen een bekeuring van 75 euro, omdat ze geen gordel droegen. Eén persoon werd bekeurd voor het niet-handsfree bellen. Vier personen kregen een bon, omdat ze zich niet aan de snelheid hielden. Een 48-jarige automobilist uit Kantens moest zijn rijbewijs afstaan, nadat hij met 136 km/uur betrapt werd, terwijl daar
80 km/uur is toegestaan. Tenslotte viel een bromfietser door de mand. Hij reed 60 km/uur, terwijl 40 km/uur is toegestaan.

Eenrum: bromfietser onder invloed gewond

Een 41-jarige bromfietser uit Leeuwarden is maandagmiddag op de Westerweg in Eenrum gewond geraakt. Hij reed in de berm tegen een hardhouten paaltje. Vervolgens botste hij tegen een bielzen bloembak. Hij sloeg over de kop en kwam op een erf tot stilstand. Volgens getuigen reed hij onder invloed. Ook de traumaheli kwam ter plaatse, maar hij werd per ambulance naar een ziekenhuis gebracht. Van hem is een bloedproef afgenomen om het vermoedelijke alcoholgebruik te kunnen vaststellen. Hij is met onbekende verwondingen naar een ziekenhuis gebracht.

Opende: rijbewijs ingevorderd

De politie heeft maandagnacht op de Drachtsterweg in Opende het rijbewijs ingevorderd van een 47-jarige automobilist uit Marum. Hij reed slingerend over de weg, waardoor hij gecontroleerd werd. Een blaastest wees uit dat hij onder invloed reed. Op het bureau bleek dat hij ruim 1,8 promille alcohol in zijn bloed had. Tegen de man wordt proces-verbaal opgemaakt.

Veendam: snelheidsduivel raakt rijbewijs kwijt

Een 40-jarige automobilist uit Muntendam moest maandagavond zijn rijbewijs inleveren. Tijdens een snelheidscontrole op de Transportweg reed hij 118 km/uur. Dat is 68 km/uur te hard, omdat daar 50 km/uur is toegestaan. Hij werd aangesproken op zijn gedrag, maar de Muntendammer wilde nergens aan meewerken. Zijn rijbewijs en kentekenpapieren had hij niet bij zich. In december 2006 was zijn rijbewijs al eens ingevorderd, omdat hij toen 55 km/uur te snel reed. Tegen de man wordt proces-verbaal opgemaakt.

Wedde: bromfietser in de sloot

Een 17-jarige bromfietser uit Wedde is maandagavond op de Wedderbergerweg gewond geraakt. Hij reed samen met een aantal vrienden toen hij zijn leeftijds- en plaatsgenoot van achteren aantikte. Hierdoor verloor hij de macht over het stuur en belandde in de naastgelegen sloot. Hij is vermoedelijk met een beenfractuur en mogelijk nekletsel naar een ziekenhuis gebracht.

Stadskanaal: dodelijk verkeersongeluk

Een 33-jarige inwoner van Stadskanaal kwam maandagavond omstreeks kwart voor elf om het leven bij een verkeersongeluk op de provinciale weg N366 bij zijn woonplaats. De man reed uit de richting Musselkanaal en werd vermoedelijk, door nog onbekende reden, aan de achterkant van zijn bestelauto aangetikt door een hem achterop komende personenwagen, bestuurd door een 27-jarige inwoner van Musselkanaal. De auto van het slachtoffer raakte in een dwarsslip en belandde op de andere weghelft. Daar werd de wagen in de flank getroffen door een tegemoet komende auto, bestuurd door een 30-jarige inwoner van Winschoten. De Kanaalster was op slag dood. De bestuurder van de achterop komende auto raakte de macht over het stuur kwijt, waarna zijn auto enkele tientallen meters verderop in het water van een kanaal terecht kwam. De man werd met behulp van een voorbijganger uit de wagen gehaald. Zowel hij als de automobilist uit Winschoten werden naar het ziekenhuis gebracht, respectievelijk met onderkoelingsverschijnselen en met vermoedelijk rugletsel. Van de 27-jarige Musselkanaalster is in verband met mogelijk alcoholgebruik bloed afgenomen. De N366 werd in verband met het onderzoek naar de toedracht van het ongeluk enkele uren afgesloten.

Sappemeer: agressie tegen politie

Een 20-jarige inwoonster van Hoogezand is maandagmiddag aangehouden wegens mishandeling van politiemensen. De vrouw bezocht met haar vriend, een 26-jarige Hoogezandster, een braderie in Sappemeer en werd door agenten aangesproken omdat zij vermoedelijk in het openbaar had zitten plassen. De vrouw werd agressief, beet een agent en trok een agente aan de haren. Zowel zij als haar vriend die zich met de aanhouding bemoeide gingen in de boeien. De man werd s avonds op vrije voeten gesteld. De vrouw is in verband met het onderzoek ingesloten. De beide agenten liepen onder andere blauwe plekken en een bijtwond op.

Groningen: steen onder auto politieagent

Een politieagent die na diensttijd onderweg was naar huis kreeg maandagochtend vroeg op de Kapteynlaan door enkele jongeren een groot voorwerp onder zijn auto gesmeten. De agent in burger wist een van de jongemannen, een 25-jarige inwoner van Groningen, in de kraag te grijpen en legitimeerde zich als politieambtenaar. Desondanks bleef een van de overige jongeren zich agressief tegenover de politieman gedragen. De agent moest zich uiteindelijk met geweld de man, een
25-jarige inwoner van Delfzijl, van het lijf houden. Met behulp van toegesnelde agenten werden de Delfzijlster en de 25-jarige Stadjer overmeesterd en ingesloten. Omdat de man uit de havenplaats militair is, werd eveneens de Koninklijke Marechaussee ingeschakeld.

Groningen: Koninginnedag zonder ernstige incidenten

De viering van Koninginnedag is voor de politie in Groningen redelijk rustig en zonder noemenswaardige ernstige incidenten verlopen. Bekeuringen werden uitgedeeld voor onder meer wild plassen en openbare dronkenschap. Enkele personen werden wegens mishandeling aangehouden.

Op het Martinikerkhof ontstond ruzie tussen inzittenden van een auto en enkele bezoekers van het feest die onder andere een brandende sigaret door het geopend raam in de auto zouden hebben gegooid. Beide partijen hadden eerder al eens ruzie gehad. Tijdens de vechtpartij sneuvelde een ruit van de auto. Een 19-jarige bezoekster van een terras aan de Grote markt werd met een ambulance afgevoerd nadat ze onwel was geworden. Het meisje verklaarde dat ze XTC had gebruikt. Een
29-jarige inwoner van Groningen werd aangehouden nadat agenten hadden gezien dat hij op de Grote Markt tussen bezoekers een bult afval in brand stak. De man is mogelijk ook verantwoordelijk voor andere brandjes eerder de avond op de Grote Markt. Een bezoeker van de festiviteiten raakte maandagnacht bij een muziekponton aan het Schuitendiep in het water. De man kon ternauwernood door een politieagent op het droge worden getrokken.

Groningen: medewerker eetcafé mishandelt klant

Een 35-jarige man uit Delfzijl werd maandagavond in een café in de Peperstraat aangehouden voor mishandeling. Een 19-jarige man uit Zuidlaren at daar samen met elf vrienden. Ze moesten lang op hun bestelling wachten, maar dat vonden ze geen probleem omdat het zo druk was. Toen ze de bestelling kregen, werd echter voor tien personen opgediend. Meerdere keren werd hier wat van gezegd, maar tevergeefs. De 35-jarige medewerker was uiteindelijk van mening dat iedereen het eten al op had. Hij beschuldigde het gezelschap er eveneens van een mes te hebben vernield. De bezoeker uit Zuidlaren ging daar tegenin, waarop de medewerker, met het mes in de hand, zijn gast sloeg. De verdachte is ingesloten voor nader onderzoek.