Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Angst voor botontkalking groot onder vrouwen op middelbare leeftijd

Maar kennis over de aandoening schiet ernstig tekort

Gouda, 1 mei 2007 - Onddanks dat de helft van de Nederlandse vrouwen in de leeftijdscategorie 50-65 jaar bang is om osteoporose (botontkalking) te krijgen, worden de risico's zwaar onderschat. Veel vrouwen weten niet dat iedere 6 minuten in Nederland iemand een bot breekt als gevolg van osteoporose, vaak met verstrekkende gevolgen.

Dat blijkt uit onderzoek van TNS NIPO in opdracht van The Alliance for Better Bone Health dat onlangs is uitgevoerd. Het gaat om een representatief onderzoek onder ruim 500 vrouwen tussen de 20 en 65 jaar. In Nederland hebben ruim 340.000 vrouwen en zo'n 87.000 mannen osteoporose (Nationaal Kompas Volksgezondheid, versie 3.9, 1 maart 2007). Dit betekent dat 1 op de 7 Nederlanders osteoporose krijgt of heeft.

Uit het onderzoek blijkt dat de aandoening pas leeft, wanneer vrouwen in de risicoleeftijd (50-65 jaar) vallen. Een meerderheid van deze vrouwen (53%) heeft angst voor osteoporose. Daarentegen blijkt dat nog geen kwart van de vrouwen van 20-29 jaar bang is om botontkalking te krijgen.

Risico's osteoporose onderschat
Uit de onderzoeksresultaten blijkt tevens dat de risico's van osteoporose fors worden onderschat, bijna tweederde van de vrouwen weet bijvoorbeeld niet dat osteoporosepatiënten vanaf 50 jaar 43% kans hebben een bot te breken. 60% schat deze kans lager in (0-40%). De overgrote meerderheid (87%) schat de kans op botbreuken tien keer kleiner in. Ze menen dat elke 6 uur in Nederland iemand een bot breekt als gevolg van osteoporose, in werkelijkheid is dit elke 6 minuten.

Verder is 80% van de vrouwen er niet van op de hoogte dat 1 op de 5 vrouwen binnen een jaar overlijdt als gevolg van een gebroken heup. Meer dan de helft van de ondervraagden stelt dat 1 op de 20 vrouwen als gevolg hiervan overlijdt. Van het feit dat de botdichtheid al afneemt vanaf het dertigste levensjaar is slechts eenderde van de respondenten op de hoogte.

Preventie
Uit dit onderzoek blijkt verder dat tweederde van de vrouwen tot 49 jaar zelf geen actie onderneemt om osteoporose te voorkomen. Vanaf het vijftigste levensjaar zijn vrouwen hier actiever mee bezig; 58% neemt dan preventieve maatregelen. Vrouwen letten dan op voeding, zorgen dat ze voldoende bewegen en dat ze buitenlucht krijgen.

Voor vrouwen van alle leeftijden is het belangrijk preventieve maatregelen te nemen. Bij osteoporose is de structuur van de botten ernstig verzwakt. De sterkte van de botten neemt af, waardoor een kleine val of stoot al tot een botbreuk kan leiden. Vrouwen na de menopauze hebben de grootste kans om osteoporose te krijgen, maar er zijn ook andere risicofactoren zoals een tekort aan lichaamsbeweging. Op de website www.hebikosteoporose.nl is meer informatie te vinden over wat er tegen osteoporose te doen is.

Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van The Alliance for Better Bone Health. Dit is een samenwerkingsverband van de bedrijven Procter & Gamble Pharmaceuticals en sanofi-aventis. De alliantie heeft als doel gezondheid van de botten en het bewustzijn voor botziekten bij artsen en patiënten wereldwijd te bevorderen.