Ministerie van Defensie

ACTUEEL

01-05-2007 11:18

MILITAIREN KANDAHAR ZAGEN BALK DOOR

Foto: Ministerie van defensie - Over de helft van de uitzending klik voor vergroting
De Air Task Force (ATF) en het Joint Support Detachement (JSD) hebben op Koninginnedag een balk doorgezaagd. De symboliek hierachter is dat de militairen van dit detachement over de helft van hun uitzending zijn en dat moet natuurlijk gevierd. Volgens traditie namen de oudste en de jongste militair samen de zaag ter hand.

In een afgeladen volle Dutch Corner werden kolonel Ruijs en korporaal Ferry luidkeels aangemoedigd. Hoewel de balk een aanzienlijke doorsnede had, lieten de mannen zich niet kennen en zaagden het versierde stuk hout rap door midden. Een luid gejuich was hun beloning. De ATF en het JSD maken zich nu op voor de laatste twee maanden van hun uitzending.

Foto: Ministerie van Defensie - De balk ging rap doormidden klik voor vergroting
De Air Task Force van de Koninklijke Luchtmacht levert luchtsteun boven Afghanistan met Apache gevechtshelikopters en F-16 jachtvliegtuigen aan grondtroepen en coalitiepartners. Chinook transporthelikopters worden ingezet voor het vervoer van personen en materiaal naar onder meer de Nederlandse bases in Tarin Kowt en Deh Rawod. De F-16âs en Chinook helikopters opereren vanaf Kandahar Airfield, de Apaches van Tarin Kowt.

Het JSD is een vooruitgeschoven onderdeel van de Task Force Uruzgan. Zij is verantwoordelijk voor de logistieke aan- en doorvoer van militairen en vracht vanuit Kandahar Airfield. Het JSD telt ruim tachtig militairen van verschillende strijdkrachten.