Gemeente Breda

Coffeeshop Mediterannee-Rif gesloten

De burgemeester Van der Velden van Breda heeft de coffeeshop 'Mediterannee-Rif' aan de Ginnekenweg 68 op 1 mei 2007 gesloten voor de periode van drie maanden. De burgemeester heeft dit besluit genomen, omdat de exploitant van de coffeeshop heeft gehandeld in strijd met het gemeentelijk coffeeshopbeleid.

De gedoogde coffeeshop Mediterannee-Rif is sinds 1 juli 1985 gevestigd aan de Ginnekenweg 68.

Tijdens een controle op 14 april 2007 heeft de politie geconstateerd dat er een te grote handelsvoorraad softdrugs aanwezig was in de coffeeshop en er geen leidinggevende aanwezig was. De burgemeester heeft vervolgens een besluit tot sluiting genomen omdat de exploitant van de coffeeshop heeft gehandeld in strijd met het Coffeeshopbeleid Breda 2005.

Naar aanleiding van klachten vanuit de buurt betreffende de coffeeshop Mediterannee-Rif, heeft de politie in mei 2005 een actie gehouden bij de coffeeshop. Geconstateerd werd dat er vanuit Mediterannee-Rif meerdere malen de transactiehoeveelheid is overtreden en er een zeer grote handelsvoorraad aanwezig was. Naar aanleiding van deze overtredingen heeft de burgemeester van Breda in 2005 een besluit tot sluiting genomen. De voorzieningenrechter heeft echter in augustus 2005 geoordeeld dat niet voldoende aannemelijk is geworden dat de exploitant van coffeeshop Mediterannee-Rif daadwerkelijk op 7 mei 2001 een waarschuwing heeft ontvangen, wegens overtreding transactiehoeveelheid. Een dergelijke waarschuwing is een voorwaarde voor sluiting. De burgemeester van Breda heeft in april 2006 een nieuwe strikte waarschuwing gegeven.

Coffeeshop `Mediterannee-Rif' is een van de gedoogde coffeeshops in Breda, zoals genoemd in de nota "Coffeeshopbeleid Breda 2005". De verkoop van softdrugs vanuit de coffeeshop is toegestaan, mits dit gebeurt onder de strikte voorwaarden. Omdat de exploitant van 'Mediterannee-Rif' het coffeeshopbeleid heeft overtreden, heeft de burgemeester besloten dat het pand voor drie maanden dicht gaat. Dit om de loop uit het pand te halen, zodat er in de toekomst vanuit het pand Ginnekenweg 68 geen handel in drugs meer plaatsvindt en de overlast voor de buurt verdwijnt.

In het beleid staat ook dat coffeeshops die buiten de binnenstad liggen, na sluiting door de burgemeester, niet meer terug kunnen keren op die locatie. Dat betekent dat na ommekomst van de sluitingstermijn, Mediterannee-Rif niet meer mag functioneren als gedoogde coffeeshop op die plek.

Breda, 1 mei 2007