Nederlandse Vereniging van Banken

Zes misverstanden over pintarieven rechtgezet

In reactie op recente publiciteit over toekomstige tarieven in het betalingsverkeer zetten de Nederlandse banken hieronder de zes meest voorkomende misverstanden recht.


1. Er is geen marktwerking in de markt voor pintarieven voor winkeliers

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft de afgelopen jaren meermalen onderzocht hoe de markt voor pintarieven zich heeft ontwikkeld. Uit de rapportage: Monitor Financiële Sector 2006 van de NMa blijkt dat inmiddels op deze markt concurrentie is ontstaan. Individuele winkeliers zijn actiever geworden in het vergelijken van de aanbiedingen in de markt en de onderhandelingen hebben lagere prijzen tot gevolg.


2. Banken kunnen gezamenlijk de tarieven vaststellen in het betalingsverkeer voor winkeliers
Soms leeft het beeld dat het mogelijk is om bij gezamenlijke banken om een prijsgarantie te vragen over toekomstige tarieven. Alleen een individuele bank kan echter een dergelijke garantie aan een individuele klant geven. Voor gezamenlijke banken geldt dat het op grond van mededingingsregels verboden is om samen tarieven vast te stellen en/of prijsgaranties te geven. Het is daarom weinig gepast om van gezamenlijke banken zon prijsgarantie te verlangen en om bij het uitblijven van een antwoord op deze verboden vraag te suggereren dat er dús een prijsverhoging aan lijkt te komen.


3. Er komt straks een duopolie waarbij twee credit-cardmaatschappijen het Europese betalingsverkeer gaan domineren of overnemen Een duopolie veronderstelt dat elke winkelier bij slechts twee aanbieders terecht kan. Dat is echter niet het geval. Winkeliers sluiten voor de acceptatie van betalingen namelijk geen hoofdcontract met de beheerders van betaalmerken (Currence, Visa, Mastercard) maar met de individuele aanbieders op de markt. Die aanbieders zijn niet alleen banken maar ook zelfstandige processors en ICT-bedrijven. Winkeliers hebben zowel nu als straks ruime keuze uit vele binnenlandse en buitenlandse aanbieders. Van een duopolie is nu geen sprake en zal ook straks geen sprake zijn.


4. Dat duopolie in het betalingsverkeer voor winkeliers leidt tot hogere tarieven
Zoals hierboven toegelicht is er geen duopolie. Een winkelier kan bij diverse aanbieders terecht. Daarnaast kunnen winkeliers en bedrijven zelf ook een eigen betaalsysteem opzetten (denk aan bijvoorbeeld de betaling met winkelkaarten of de betaling met tankpassen). De concurrentie in deze markt en de mogelijke dreiging van toetreding door nieuwe aanbieders waarborgt voor winkeliers zo laag mogelijke tarieven bij de afhandeling van het betalingsverkeer voor hun klanten.


5. De winkelier mag geen pinkosten doorberekenen aan de klant Een winkelier mag de kosten van een betaalmiddel wél doorberekenen aan de klant. Zo brengt op dit moment gemiddeld één op de vier winkeliers aan zijn klant gemiddeld 25 eurocent in rekening indien deze een pinbetaling wil verrichten onder een bepaald bedrag. Dit is overigens aanzienlijk meer dan de gemiddelde 5 cent pinkosten die de bank de winkelier hiervoor rekent. Evenzo kan een winkelier in Nederland de kosten van een credit-card betaling in rekening brengen aan de klant die ervoor kiest om daarmee te betalen.


6. De Single Euro Payments Area (SEPA) is in hoofdzaak een initiatief van banken
De Single Euro Payments Area (SEPA) is een direct gevolg van politieke druk op de banken om te komen tot één uniforme markt voor betalingsverkeer in Europa. Dit proces is gestart bij het door de EU-leiders gesloten Lissabon Akkoord 2000, dat beoogde om de competitieve kracht van de Europese economie te verhogen. En daarbij past ook de totstandkoming van een uniforme betaalmarkt.

Banken geven sindsdien invulling aan die uniforme Europese betaalmarkt door technische standaarden af te spreken in het verband van de European Payments Council. En de overheid draagt hieraan bij door vanaf 1 november 2009 de geharmoniseerde regels in te voeren van de onlangs vastgestelde Europese richtlijn betalingsverkeer (Payment Services Directive). Winkeliers kunnen hierin hun steentje bijdragen door aan de toonbank alle soorten betaalmerken te accepteren zodat alle Europeanen in Nederland net zo makkelijk kunnen betalen als in hun thuisland.

Zie voor meer informatie over SEPA: www.sepanl.nl

Groene Waarmerk drempelvrij.nl logo