Gemeente Voorschoten

Realisatie Huis van Voorschoten stap dichterbij
Uitgebracht op: dinsdag 1 mei 2007

Het Huis van Voorschoten is meer dan het samenbrengen van het Cultureel Centrum, de Openbare Bibliotheek, de Vrije Academie én het Gemeentehuis onder één dak. Deze partijen zullen de vonk van samenwerking in de hele gemeente voelbaar maken. Uit het laatste onderzoek zijn twee locaties gekomen die goed passen bij de wensen en ambities van Voorschoten: het Wagenerf en het Deltaplein. Beide locaties hebben hun eigen karakteristiek en te verwachte effecten. Voor realisatie is een investering van respectievelijk ruim 14 of 16 miljoen euro noodzakelijk. Het is aan de gemeenteraad om te bepalen of er een Huis van Voorschoten komt en zo ja welke locatie de voorkeur geniet.

Na de instemming van de gemeenteraad met het voorbereidingskrediet, is er in de afgelopen maanden hard gewerkt aan een locatieanalyse. Alle mogelijke locaties binnen de Voorschotense gemeentegrenzen zijn in kaart gebracht en zorgvuldig afgewogen. De financiële verkenning geeft voor vijf scenarios inzicht in de omvang van de investeringen, in relatie tot de kosten en baten. Eén van de vijf scenarios beschrijft het handhaven van de bestaande situatie (vier onderkomens bibliotheek, cultureel centrum, gemeentehuis en K&O gebouw). Alleen al voor renovatie is een bedrag van 16,5 miljoen euro nodig om de komende 15 à 20 jaar verantwoord verder te kunnen. Nadeel blijft het behelpen met de beschikbare ruimtes en bestaande functionaliteiten. Voor het realiseren van het Huis van Voorschoten is weliswaar een forse financiële investering nodig, maar de lasten zullen aanzienlijk lager zijn dan bij voortzetting met de huidige accommodaties.

Volgens wethouder Bruno van Dunné biedt het Huis van Voorschoten een ongekende kans om het centrum van Voorschoten een impuls te geven. Een kans voor een ontmoetingshuis met mogelijk meer functies voor de samenleving.

Als de gemeenteraad instemt met de plannen voor het Huis van Voorschoten, dan is de tijd aangebroken om de toekomstige gebruikers nadrukkelijk bij de ontwikkelingen te betrekken.


- einde bericht -