Frits Goldschmeding hoogleraar Ondernemerschap op Nyenrode


01.05.2007 / 08:42 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Universiteit nyenrode

Universiteit nyenrode


- PERSBERICHT-

Frits Goldschmeding hoogleraar Ondernemerschap op Nyenrode

Breukelen, 1 mei 2007 - Dr. F.J.D. Goldschmeding, oprichter van Randstad, is met ingang van het nieuwe Academisch Jaar benoemd tot hoogleraar Ondernemerschap aan de Nyenrode Business Universiteit. Frits Goldschmeding gaat de Dr. Jacques Postma wisselleerstoel bekleden, die in het leven is geroepen om onderzoek, onderwijs en innovatie te stimuleren op het gebied van ondernemerschap. De business universiteit wil met de benoeming van één van de grootste Nederlandse ondernemers ook de ondernemingsgeest van haar studenten stimuleren. De Postma leerstoel is ondergebracht bij het Center for Entrepreneurship van Nyenrode.

Nyenrode studenten hebben, zo blijkt uit onderzoek van de universiteit, een drie keer zo grote kans als gemiddeld om als ondernemer actief te zijn. De nieuwe hoogleraar is aangetrokken vanwege zijn inzicht in de structuur en dynamiek van ondernemerschap, en zijn ruime praktische ervaring met startende en groeiende ondernemingen. Als houder van de wisselleerstoel ondersteunt dr. Goldschmeding de onderwijsprogramma's van Nyenrode, in nauwe samenwerking met de collega-hoogleraren binnen het Center for Entrepreneurship, en zal hij betrokken zijn bij verder onderzoek naar ondernemerschap.

Prof.dr. Bert de Groot, Rector Magnificus van Nyenrode: 'Nyenrode heeft niet voor niets als lijfspreuk The Spirit of Enterprise gekozen. Sinds 1946 is onze missie het opleiden van ondernemende managers, die waar ook ter wereld succesvol kunnen zijn. In het Nederlandse onderwijsbestel moet Nyenrode een voortrekkersrol blijven spelen in het stimuleren van jong ondernemerstalent, zeker ook nu dit één van de prioriteiten van de Nederlandse regering is. Frits Goldschmeding is ondernemer in hart en nieren, die zijn bedrijfs- en marktvisie weet te combineren met vernieuwende academische inzichten.'

Over Frits Goldschmeding
Dr. F.J.D. Goldschmeding (1933) is oprichter en oud-bestuursvoorzitter van Randstad. Hij is thans lid van de Raad van Commissarissen van de Randstad Groep en bekleedt diverse bestuurs- en adviesfuncties. Goldschmeding was jarenlang bestuurslid van de Algemene Bond van Uitzendondernemingen, waarvan hij in 1982 tot erevoorzitter benoemd werd. Hij studeerde economie aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. In 1960, tijdens zijn studie, richtte hij een uitzendbureau op onder de naam Uitzendbureau Amstelveen. Dit bureau werd het latere Randstad en groeide uit tot één van de grootste uitzendconcerns in de wereld. Anno 2007 biedt het dagelijks werk aan ruim een kwart miljoen mensen.

Frits Goldschmeding richtte eerder het dr. F.J.D. Goldschmeding Instituut op, dat een belangrijke impuls heeft gegeven aan onderzoek op het gebied van 'toenemende meeropbrengsten' en onderzoek naar economische cycli. Hij kreeg bij de opening van het huidige Academisch Jaar een eredoctoraat van Nyenrode. De Postma leerstoel is vernoemd naar een oud-President van Nyenrode. De fondsen voor de stoel zijn bijeengebracht door alumni.

Over Nyenrode
De Nyenrode Business Universiteit is opgericht door het bedrijfsleven en behoort tot de oudste en meest vooraanstaande business schools en business universiteiten van Europa. Nyenrode bereidt mensen met talent en ambitie voor op leidende functies in een internationale omgeving. Daarbij wordt grote waarde gehecht aan maatschappelijk bewustzijn en duurzaam ondernemerschap. De universiteit biedt masteropleidingen op het gebied van bedrijfskunde, en NIVRA-Nyenrode verzorgt opleidingen op verschillende niveaus op het gebied van accountancy en controlling. Het Master of Science in Management programma van Nyenrode werd in 2005 uitgeroepen tot beste master van Nederland. Centraal in de onderwijsfilosofie van Nyenrode staat de combinatie van kennisoverdracht, praktijkervaring en ontwikkeling van sociale vaardigheden. Deze combinatie ziet de universiteit, en met haar het bedrijfsleven, als cruciaal voor het succesvol zijn in leidinggevende posities. Nyenrode studenten in het MSc-programma hebben volgens onderzoek van het tijdschrift Nobiles in 2006 het hoogste EQ van de Nederlandse universitaire studenten. Het Part-time MBA programma behaalde in juni 2006 een toppositie in Nederlandse ranglijsten en het International MBA programma stond in januari 2007 in de Financial Times Global MBA rankings top 100.

Nyenrode ontwikkelt daarnaast executive programma's voor het ambitieuze MKB en beursgenoteerde Nederlandse ondernemingen. De Nyenrode Research Group coördineert het wetenschappelijk onderzoek van de universiteit, waarbij de toepasbaarheid van dit onderzoek nauwlettend in het oog wordt gehouden.

Zie voor meer informatie www.nyenrode.nl


- EINDE BERICHT -


Noot voor de redactie (