Ingezonden persbericht


Nederlandse autosportfederatie formeert nationaal rallyteam voor het WK

Leiden, 1 mei 2007. Onder de vlag van de nationale autosportbond de KNAF zal een Nederlands rallyteam van twee equipes gaan deelnemen aan een zestal Europese ronden van het Wereld Rallykampioenschap 2007. De ervaren Jasper van den Heuvel en het jonge talent Hans Weijs Junior zullen ieder met een Mitsubishi Lancer Evo 9 de strijd aangaan met de wereldtop in de standaard Groep N-klasse. Voor ons land is dit een primeur.

Nooit eerder heeft de KNAF onder eigen vlag een autosportteam geformeerd, dat aan welk wereldkampioenschap dan ook heeft deelgenomen. Dat daarbij wordt gekozen voor de rallysport is in meerdere opzichten verklaarbaar. Zo is de bond dit jaar voor de zesde maal de organisator van het KNAF Talent First scoutingprogramma, waaruit al enkele toprijders zijn voortgekomen. Met name Giedo van der Garde (testrijder in de Formule 1) en Ho Pin Tung (GP2 en A1 Grand Prix) zijn inmiddels tot internationaal erkende formulewagenrijders uitgegroeid. Met ingang van 2005 heeft de KNAF het werkgebied verlegd naar de rallysport, een tak van sport waarin het een stuk gecompliceerder is om internationaal door te breken. Zo wordt het WK grotendeels beheerst door de grote fabrieksteams, waarvoor door de bank genomen rijders uit de grote rallylanden worden geselecteerd, zoals Finland, Zweden, Noorwegen, Engeland, Frankrijk, Spanje en Italië. Hoewel ons land een bloeiend eigen kampioenschap heeft, staat het internationaal niet op de kaart. Laat staan dat onze rijders bij de fabrieksteams in beeld zijn. Daarnaast is Nederlandse deelname aan het WK tot nu toe beperkt gebleven tot enkele privé-inschrijvingen bij een paar afzonderlijke wedstrijden.

Internationale promotie van ons eigen talent, waarvan we er zeker een paar in huis hebben, was voor de KNAF de drijfveer om een eigen nationaal rallyteam te formeren, bestaande uit de 28-jarige Jasper van den Heuvel, genavigeerd door Martine Kolman, en het 20-jarige talent Hans Weijs Junior, bijgestaan door, de door de wol geverfde, Hans van Goor. Van den Heuvel geldt als de beste rallyrijder van ons land en nam tot nu toe deel aan vijf WK-rally's, met een zevende plaats in zijn klasse als beste resultaat. Weijs Junior won in 2005 de eerste KNAF Talent First rallytalentenjacht, reed vorig jaar maart zijn allereerste rally überhaupt en nam in dat jaar tevens deel aan twee WK-ronden, waarin hij tweemaal als vierde in zijn klasse eindigde. Martine Kolman (25) reed vier WK-rally's met Van den Heuvel; de 48-jarige Van Goor boekte in zeven WK-deelnames eenmaal een klassezege.

In samenwerking met het gespecialiseerde bedrijf RallyRent zijn twee gloednieuwe Mitsubishi's Lancer Evo 9 opgebouwd, waarmee in zes Europese WK-ronden de strijd wordt aangegaan in de standaard Groep N-klasse, die wereldwijd nagenoeg wordt gedomineerd door het Japanse automerk. De keuze van de wedstrijden is boeiend. Zo zal op 18 mei aanstaande met de Rally van Sardinië de spits worden afgebeten. Deze wedstrijd wordt, evenals die in Finland en Engeland, op uitsluitend onverharde wegen gereden. De andere drie ronden, die in Duitsland, Spanje en Ierland zijn asfaltrally's. "We zijn erg blij met dit project", zo laat KNAF-coördinator André Slotboom weten. "Hier en daar eens een individuele WK-rally rijden draagt nauwelijks bij aan de ontwikkeling van een talent. Met een serie van zes wedstrijden ligt dat duidelijk anders. Dan ben je gedurende het seizoen echt opbouwend bezig. In het eerste jaar mag je nog niet al teveel verwachten, maar na een paar jaar moet ons land ook internationaal op de kaart kunnen staan. Dat is ons uiteindelijke doel".

Het totale programma van het KNAF WK-team luidt: WK-rally's van Italië/Sardinië (18-20 mei) , Finland (2-5 augustus), Duitsland (17-19 augustus), Spanje (5-7 oktober), Ierland (16-18 november) en Engeland (30 november - 2 december).

Stichting KNAF Talent First, Postbus 274, 2300 AG Leiden, 071 - 5892601


---- --