Ingezonden persbericht



1e VMBO Vrijheidsdebat in Amsterdam

Amsterdam, 3 april 2007 - Dat 3 mei de Internationale Dag van de Persvrijheid is, is maar bij weinigen bekend. Dat het belangrijk is om persvrijheid te beschermen ook. Daarom organiseren het Nederlands Debat Instituut, het Persmuseum en Stichting Krant in de Klas op woensdag 25 april een debat over persvrijheid en vrijheid van meningsuiting voor het VMBO. Het debat vindt plaats bij het Montessori College Oost (MCO) in Amsterdam.

Op het terrein van persvrijheid en vrijheid van meningsuiting is duidelijk sprake van een spanningsveld: hoe ver mag je gaan in het uiten van je mening? Pleeg je zelfcensuur als je rekening houdt met anderen en je dus niet alles zegt wat je denkt of weet? Als je de vrijheid neemt om beweringen te uiten, moet je dan niet ook je bronnen blootgeven, zoals eerder dit jaar werd verlangd van twee Telegraafjournalisten? Doel van het debat is om deze thema's voor het onderwijs toegankelijk te maken. Op deze manier hopen we jongeren bewust te maken van het belang van persvrijheid en vrijheid van meningsuiting voor een democratische samenleving.

Debatteren bevordert bovendien het onder woorden brengen van een mening, het aangaan van de dialoog, het analyseren van andermans betogen. Net als het kritisch kunnen omgaan met (nieuws)media zijn dit essentiële competenties voor burgerschap.

Debat

Ruim zestig leerlingen uit verschillende VMBO-3 klassen gaan de leerlingen met elkaar in debat aan de hand van pittige stellingen over persvrijheid en vrijheid van meningsuiting. Voorafgaand aan het evenement verzorgt Stichting Krant in de Klas een gastles op basis van de lesuitgave Vrijheid in de actualiteit. Speciaal voor het MCO verzorgt Rondom Tien-presentator Cees Grimbergen een workshop over de regels van het debatteren.

Tijdens het debat krijgen de leerlingen te horen wie welke stellingen moeten verdedigen. Zij worden op hun debatkwaliteiten beoordeeld door een deskundige jury die wordt voorgezeten door Roderik van Grieken, directeur van het Nederlands Debat Instituut.

Het debat, dat wordt gehouden bij het Montessori College Oost in Amsterdam (Polderweg 3), vindt plaats van 13.00 tot 16.00.

Over de organisaties

Nederlands Debat Instituut

Het Nederlands Debat Instituut streeft naar de invoering van het debat als lesmethode binnen alle lagen van het Nederlandse onderwijs. Dit in de overtuiging dat het debat een belangrijke bijdrage levert aan de ontwikkeling van jonge mensen. Door te debatteren traint men vaardigheden als presenteren, luisteren, argumenteren en overtuigen. Daarnaast ontwikkelen leerlingen een kritische denkhouding en verbreden zij hun referentiekader.

Persmuseum

Het Persmuseum stelt zich ten doel de kennis over, het inzicht in en de beleving van de Nederlandse pers te consolideren, documenteren, ontsluiten, toegankelijk te maken, te tonen en (doen) bestuderen van pershistorisch erfgoed. Media-educatie is hierbij een kerndoelstelling.

Stichting Krant in de Klas (KiK)

KiK streeft ernaar van jongeren kritische nieuwsconsumenten te maken door gratis kranten te verstrekken aan het onderwijs. Wanneer krantenlezers zich bewust zijn van mediaprocessen, en hun eigen rol en keuzes daarin, kunnen zij hun eigen positie als burger in de samenleving versterken. Uitgangspunt is dan ook dat het kritisch kranten lezen op school bijdraagt aan leesbevordering, mediawijsheid en burgerschap.


---

Noot voor de redactie,