Ingezonden persbericht


Persbericht

Maandprogramma mei/juni 2007 Jazz International Rotterdam

MEI
Jazz International Rotterdam presenteert in theater de Evenaar DO. 03 Maracujazz
Braziliaans/jazz
Manu Le Prince (ARG) - zang
Anne Wolf (BE) - piano
Theo de Jong (NL) - bas
Enrique Firpi (URU) - percussie

De vier leden van MARACUJAZZ hebben een lang verhaal vol persoonlijke, muzikale ervaringen, die hen binnen hun eigen muziekcultuur al de nodige erkenning hebben gegeven. Manu Le Prince en Enrique Firpi zijn niet alleen specialisten op het muzikaal terrein van hun buurland Brazilië, maar ook musici die gemakkelijk uitstapjes kunnen maken naar de wereld van de jazz. Anne Wolf en Theo de Jong hebben hun hart al sinds jaren hopeloos verloren aan de Braziliaanse muziek. Met de oprichting van Maracujazz is er een nieuw geluid geboren met een Braziliaanse ondergrond, maar met elke keer weer een frisse, avontuurlijke vorm.

Aanvang 20.15 uur. Toegang 10 euro. Met reductie 8 euro.

Willem Burger Zaal, De Doelen
VR. 04 SLIDE FACTORY / ROTTERDAM JAZZ ORCHESTRA
Mark Nightingale - trombone
Wycliffe Gordon - trombone
Bart van Lier - trombone
Ilja Reijngoud - trombone

Het Rotterdam Jazz Orchestra brengt in het kader van trombonefestival 'Slide Factory' samen met Wycliffe Gordon, Bart van Lier en Ilja Reijngoud, en Mark Nightingale een spectaculair concert. Mark Nightingale, een echte heavy cat uit de jazzwereld is 'artist in residence' van trombonefestival 'Slide Factory', op 3 tot en met 6 mei 2007 en zal diverse concerten ondersteunen met zijn jazzy muziek. Voor meer informatie zie www.slidefactory.nl.

Aanvang 20.30 uur. Toegang 15 euro.

Jazz International Rotterdam presenteert in theater Lantaren/Venster ZA. 05 DAVE LIEBMAN QUARTET featuring ELLERY ESKELIN Dave Liebman - sopraansaxofoon, tenorsaxofoon
Ellery Eskelin - tenorsaxofoon
Tony Marino - bas
Jim Black - drums

Dave Liebman heeft zich in de loop van de tijd ontwikkeld tot één van de topsoprano-saxofonisten in de jazz. Hij is een bijzonder individuele en veelzijdige improviseur die van bop tot vrije jazz kan reiken. Liebman kende een absoluut hoogtepunt in 1973, toen Miles Davis hem uitnodigde om bij zijn groep te spelen. Later werd hij door "Down Beat" uitgeroepen tot een van de belangrijkste saxofonisten van de hedendaagse muziek. Tenorsaxofonist Ellery Eskelin behoort tot de nieuwe lichting hedendaagse improvisatoren die geïnspireerd zijn door de vrije jazz. Door de jaren heen heeft Eskelin een sterke individuele stijl ontwikkeld. In een poging om vrij te spelen combineert hij jazz roots met verschillende onafhankelijke concepten en rolveranderingen.

Aanvang 21.00. Toegang 17 euro. Met reductie 15 euro.

Jazz International Rotterdam presenteert in theater Lantaren/Venster zo. 06 Jazz Double-bill:
NED ROTHENBERG "Trio Fell Clutch"

Ned Rothenberg - klarinet, saxofoon

Tony Buck - drums
Stomu Takeishi - bas

Ned Rothenberg realiseert iets wonderlijks: muziek die buiten elk genre staat. Hij componeert en speelt op saxofoon, fluit - waaronder de Japanse fluit shakuhachi - en basklarinet. Zijn muzikale interesses zijn ontelbaar en zijn werk varieert sterk in geluid en emotie. Als componist kan hij veranderen van "Jazz-funk in cubist perspective, dizzying, yet visceral" (NY Times over Double Band) tot solomuziek dat wordt beschreven als "intense, slightly melancholic, rhapsodic without being sentimental " (NY Times).

SEAN NOONAN'S BREWED BY NOON featuring MARC RIBOT

Jamaaladeen Tacuma - bas
Marc Ribot - gitaar
Mat Maneri - viool
Susan McKeown - vocalen
Abdoulaye Diabate - vocalen
Thierno Camara - vocalen
Sean Noonan - drums

Combineer progressieve jazz en Afrikaanse tribal ritmes en mix het met wat Ierse teksten en verhalen en je hebt de ingrediënten voor Brewed By Noon. Nadat hij hersteld was van een bijna fataal auto-ongeluk in Italië in 2003, besloot Sean Noonan dat zijn volgende project een combinatie moest worden van zijn twee grote muzikale liefdes: jazz en Afrikaanse ritmes. In de zomer van 2004 was Brewed by Noon geboren. Het geluid van Brewed By Noon is rijk en exotisch met een uitgebreide bezetting.

Aanvang 16.00. Toegang 13 euro. Met reductie 11 euro.

Jazz International Rotterdam presenteert in theater de Evenaar

Do. 10 Michael Simon & Roots United meets Marlon Simon

Latin/jazz

Michael Simon, trompet, bugel, composities

Efraïm Trujillo, tenor en sopraansax

Konstantin Klashtorni, altsax

Randal Corsen, piano

Gerardo Rosales, congas en percussie

Leslie López, basgitaar

Marlon Simon, drums

De groep Roots United van de Venezuelaanse trompettist en componist Michael Simon zijn in Rotterdam geen onbekenden meer. Met deze formatie zet Simon op onmiskenbaar eigentijdse manier de eerbiedwaardige traditie van de Latin-jazz voort. Speciale gast is Marlon Simon, die furore heeft gemaakt in de New Yorkse Latin jazz scene met zijn eigen groep "Marlon Simon & The Nagual Spirits" en met zijn samenwerkingen met Jerry Gonzalez & The Forth Apache Band, Hilton Ruiz, Dave Valentin en Paquito D'Rivera. Hij heeft ook als drummer en producer aan de debuut-cd Revelación meegewerkt. Dat de temperatuur het kookpunt zal naderen is nu wel heel zeker.

Aanvang 20.15 uur. Toegang 10 euro. Met reductie 8 euro.

Jazz International Rotterdam presenteert in theater Lantaren/Venster ZA. 12 CUONG VU & SCRATCH featuring CHRIS SPEED
Cuong Vu - trompet
Stomu Takeishi - bas
Ted Poor - drums
Chris Speed - tenorsaxofoon, klarinet

Trompettist Cuong Vu is de shooting-star uit de New Yorkse jazzscene. Met zijn band Scratch maakt Cuong Vu geïmproviseerde funk met een dosis Aziatische Zen. Vu combineert graag het donkere geluid van zijn trompet met elektronische effecten. Maar die effecten overschaduwen nooit het natuurlijke geluid van de trompet. Dit creëert meditatieve, rustige muziek met funkinvloeden. Ondanks dat de muziek simpel klinkt is het in feite erg complex. Speciaal voor deze Europese tour voegt saxofonist Chris Speed zich bij het Cuong Vu Trio. Speed, ook afkomstig uit New York, speelt onder meer in Human Feel met gitarist Kurt Rosenwinkel. Muzikaal combineert Cuong Vu avant-garde, elektronica en funk tot unieke eigen improvisaties. Daarbij lopen zijn donkere trompettonen als een rode draad door de muziek.

Aanvang 21.00 uur. Toegang 17 euro. Met reductie 15 euro.

Jazz International Rotterdam presenteert in theater Lantaren/Venster WO 16 DICK DE GRAAF "Jazz meets Classic" ( 3-delig programma nieuwe kamermuziek)
1. ICQ
Duo Hevans:
Ann Evans - tenor saxofoon
Henri Bok - basclarinet

2. Vijfgangenmenu
Haags Kamer Ensemble:
Roderik Krauss - viool en altviool
Annie Tangberg - cello
Niels Meliefste - marimba en diverse percussie instrumenten
3. (Op)Nieuw Rotterdams Peil
Koh-i-Noor Saxofoonkwartet:
Frido ter Beek - sopraansaxofoon
Michiel van Dijk - altsaxofoon
Sander Beumer - tenorsaxofoon
Marc Scholten - baritonsaxofoon

Aanvang 20.30. Toegang 13 euro. Met reductie 11 euro (combiticket met zaterdag E 19 | E 17).

Jazz International Rotterdam presenteert in theater de Evenaar Do. 17 Faces of Fado
Fado/jazz
Magda Mendes, zang
Anna Elis de Jong, piano
Edoardo Righini, gitaar
Eric Calmes, baby bas
Udo Demandt, percussie

Een collectie prachtige fado's uit Portugal, Brazilië en de Kaapverdische eilanden, waar men een rijke traditie van Fado en aanverwante liederen kent. Behalve de taalverwantschap is er ook een muzikale traditie die over de grenzen gaat. Gespeeld worden muzikale juweeltjes van o.a.Vitorino, Villa Lobos en Mário Laginha, welke door Anna Elis de Jong op jazzy wijze gearrangeerd zijn. De Portugese zangeres Magda Mendes vertolkt deze muzikale rijkdom op geheel persoonlijke wijze. De samenwerking levert een boeiend en eigentijdse muziek op.

Aanvang 20.15 uur. Toegang 10 euro. Met reductie 8 euro.

Jazz International Rotterdam presenteert in theater Lantaren/Venster ZA. 19 Dick de Graaf Double Bill:
Dick de Graaf Quartet - CD-presentatie 'Moving Target' Dick de Graaf - tenor- en sopraansaxofoon
Jeroen van Vliet - piano, Fender Rhodes
Guus Bakker - contrabass, basgitaren
Pascal Vermeer - drums

Onder het motto 'jazz is de meest gastvrije muzieksoort' heeft de Rotterdamse saxofonist Dick de Graaf zich de afgelopen jaren niet alleen laten inspireren door de roots van de jazz in New Orleans en New York. Ook westafrikaanse griots, de rock van Jimi Hendrix, Stevie Wonder en Sting, klassieke componisten als Franz Schubert en Bela Bartok en de tango nuevo van Astor Piazzolla vormde grote inspiratiebronnen voor de no-nonsense saxofonist. In de nieuwe Rotterdams-Tilburgse bezetting van zijn jazzkwartet presenteert hij veel nieuw eigen werk.

"20 jaar Dick de Graaf Septet"
Wim Bronnenberg - gitaar
Michael Gustorff - viool
Ilja Reijngoud - trombone
Dick de Graaf - tenor- en sopraansaxofoon
Jeroen van Vliet - piano, Fender Rhodes
Guus Bakker - contrabass, basgitaren
Pascal Vermeer - drums

Na de pauze wordt het kwartet uitgebreid tot een septetbezetting die een terugblik en een vooruitblik is op het Dick de Graaf Septet dat dit jaar twintig jaar bestaat.

Aanvang 20.30. Toegang 13 euro. Met reductie 11 euro (combiticket met woensdag E 19 | E 17).

Jazz International Rotterdam presenteert in theater de Evenaar Do. 24 Goudsmit, Trujillo, Vierdag & Vink
Jazz/werelds
Anton Goudsmit, gitaar
Efraim Trujillo, tenorsax
Jeroen Vierdag, bas
Martijn Vink, slagwerk

Anton Goudsmit speelt al jaren als sideman in vele groepen en orkesten een overtuigende en prominente rol. Met zijn vurig, intens gepassioneerd gitaarspel heeft hij zich ontwikkelt tot een multi-inzetbare muzikale kameleon, die zich thuis voelt in uiteenlopende stijlen als jazz, improvisatie, pop en funk. Als geen ander weet hij groove en impro altijd te combineren. Hij varieert van funky jazzrock tot ingehouden blues, van vette grooves tot swing in een 7/4 maat. Dit is de eerste eigen groep van Goudsmit, waarbij zijn stukken je bespringen als enthousiaste sledehonden en de band met een hechtheid, verbetenheid en souplesse speelt, die je niet vaak hoort.

Aanvang 20.15 uur. Toegang 10 euro. Met reductie 8 euro.

JUNI

Jazz International Rotterdam presenteert in theater Lantaren/Venster

ZA 02 : TILMAR JUNIUS TRIO
Tilmar Junius - piano

Jan Voogd - contrabas

Wim Kegel - drums

Jan Voogd, Wim Kegel en Tilmar Junius spelen avontuurlijke hedendaagse jazz. Centraal in het repertoire staan composities van Tilmar Junius. Kenmerkend voor deze zeer persoonlijke muziek zijn grote contrasten en veel interactie. Extreme tempi, verschillende grooves en grillige improvisaties zorgen ervoor dat de luisteraar voortdurend op een ander been gezet wordt, zonder dat muzikale samenhang en logica verloren gaan.

Aanvang 21.00 uur. Toegang 11 euro. Met reductie 9 euro.

S T I C H T I N G J A Z Z I N T E R N A T I O N A L R O T T E R D A M

Postbus 21023
3001 AA Rotterdam

---- --