Dag van de Persvrijheid 2007 'Bronbescherming onder druk'

24.04.2007 / 12:18 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Persmuseum

Persmuseum

Dag van de Persvrijheid 2007 'Bronbescherming onder druk'

Met als thema 'Bronbescherming onder druk' wordt op donderdag 3 mei de Dag van de Persvrijheid gehouden. De Persvrijheidlezing over dit onderwerp wordt gehouden door de Vlaamse minister van Bestuurszaken, Buitenlands Beleid, Media en Toerisme Geert Bourgeois. Hij is de initiatiefnemer van een voorstel om bronbescherming in de Belgische wet te verankeren. Harm Brouwer, voorzitter van het College van procureurs-generaal in Nederland zal hierop reageren.

Het programma omvat verder de vertoning van een korte documentaire over de onderdrukking van de persvrijheid op diverse plaatsen buiten Nederland en de feitelijke stand van zaken wereldwijd door Hans Verploeg, voormalig secretaris van de Nederlandse Vereniging van Journalisten.

Tevens wordt het onderzoek 'Bronbescherming onder druk in Nederland', dat in opdracht van de Commissie Dag van de Persvrijheid is verricht gepresenteerd door de samenstellers, de journalisten Stella Braam en Astrid van Unen.
De middag wordt besloten met een discussie onder leiding van dagvoorzitster Maria Henneman, waarbij onder meer aanwezig zullen zijn Geert Bourgeois, Harm Brouwer en de voor kortere of langere tijd gegijzelde journalisten Bart Mos, Joost de Haas en Koen Voskuil.

Deze vijfde Dag van de Persvrijheid in Nederland wordt, ten einde het zestig jarige bestaan van Radio Nederland Wereldomroep extra luister bij te zetten, gehouden op het terrein van deze omroep (Witte Kruislaan 55 Hilversum) en begint om 13.30 uur.

Onderdeel van deze dag is ook een door Free Voice georganiseerde Media-estafette over de persvrijheid. Een begrip dat voor vier-vijfde van de wereldbevolking geen vanzelfsprekende zaak is. Bekende presentatoren/journalisten zoals Frits Barend, Noraly Beijer, Harm E.Botje, Rick Nieman en Bagram Sadeghi gaan op 3 mei op bezoek bij collega's die op deze dag een uitzending verzorgen. Naast aandacht voor het begrip persvrijheid doen zij een dringend beroep om deel te nemen aan een handtekeningenactie ten behoeve van de vrijlating van de 77-jarige Birmese journalist en schrijver U Win Tin. Hij is een van de langst in de gevangenis verblijvende journalisten ter wereld.

Voor de Dag van de Persvrijheid is een speciale website gemaakt: www.persvrijheid.nl

De Dag van de Persvrijheid is een gezamenlijk project van het Nederlands Persmuseum, Nederlandse Vereniging van Journalisten, Nederlandse Dagbladpers, Radio Nederland Wereldomroep, Press Now en Free Voice.

Nadere inlichtingen:
Marijke Snijders of Angelie Sens, tel.: 020 - 69 288 10, info@mjsnijders.net