Gemeente Schiedam


April

Presentatie Het Gorzen Alfabet


25 april 2007

Schrijfster Sanneke van Hassel schreef in opdracht van het gemeentearchief Schiedam en gemeente Schiedam, afdeling Cultuur de publicatie Het Gorzen Alfabet. Met behulp van het alfabet geeft Van Hassel een beeld van het leven en werken in de Gorzen van nu en in het verleden. Op donderdag 3 mei wordt in aanwezigheid van wethouder Menno Siljee het eerste exemplaar overhandigd in Café Wilhelmina op het Wilhelminaplein in Schiedam. Ook zal hij de winnaars van de verhalenwedstrijd bekendmaken.

Van Hassel ging op bezoek in de wijk, sprak met de bewoners en met kenners over de wijk, en deed onderzoek in het archief. In de vorm van een alfabet komen allerlei aspecten over de Gorzen naar voren. Ze schrijft over de C van Café De Kol, de H van Heilige Hartkerk en de K Kleermaker Bijtel tot de R van Rollatorrace en de V voor de Gorzenese liefde voor voetbal. De G is natuurlijk van Gorzenaar of Gorzenees. De eerste groep is in de wijk geboren en getogen, de tweede groep zijn de nieuwkomers. Uit het boek komt ook naar voren hoe welkom ze er is, omschrijft Van Hassel de directheid van de Gorzenezen en het leven in de wijk, waar het net een dorp is.

Dierbare herinneringen
Het Gorzen Alfabet is bedoeld om de verhalen van de bewoners zelf over de buurt naar buiten te brengen. Naast het alfabet zijn daarom 47 herinneringen aan de Gorzen verzameld. Gorzenezen vertellen over de Toontjes Rommelmarkt, Jeneverstokerij Hasekamp, de padvinderij en Werf Gusto. Allemaal plekken in de wijk die er niet meer zijn, maar waar zij dierbare herinneringen aan hebben.

Van Hassel schreef eerder de verhalenbundel IJsregen en Indrukken van de wederopbouw van Sarajevo. Het Gorzen Alfabet is geïllustreerd met zes beeldimpressies van de Gorzen van fotograaf Otto Snoek. De publicatie zal voor de afdeling Cultuur aanleiding zijn om een aantal voorstellen te doen op het gebied van kunst en cultuur.

Presentatie publicatie Het Gorzen Alfabet van Sanneke van Hassel Donderdag 3 mei 2007
Café Wilhelmina
Wilhelminaplein 26

3114 CK Schiedam

De publicatie is voor bewoners van de Gorzen gratis op te halen bij BVSZ/Service PlusPunt Leliestraat en bij Wijkcentrum Zuid.