Ministerie van Verkeer en Waterstaat

abcdefgh

De voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Binnenhof 4
2513 AA DEN HAAG

Contactpersoon Doorkiesnummer
- - Datum Bijlage(n) 3 mei 2007 - Ons kenmerk Uw kenmerk RWS/SDG/NW2007/659/47935 - Onderwerp
Voortgang uitvoering motie Hofstra inzake Benzineprijspalen

Geachte voorzitter,

Aanleiding
Tijdens het VAO Staatsdeelnemingen van 28 maart jl. heeft u de regering verzocht vaart te maken met de uitvoering van de motie Hofstra c.s. met betrekking tot prijspalen langs rijkswegen (30 300 XII, nr. 24). De Minister van Financiën heeft u tijdens dit VAO toegezegd dat de regering voor het meireces met een brief komt, waarin zal worden ingegaan op de perspectieven om een en ander geregeld te krijgen. Met deze brief verwacht ik, mede namens mijn ambtsgenoot van Financiën die de toezegging namens de regering heeft gedaan, uw kamer duidelijkheid te verschaffen over mijn ambities op het gebied van prijstransparantie in de benzinemarkt langs rijkswegen.

De motie Hofstra c.s. houdt in dat zij de regering verzoekt zorg te dragen voor 1) prijspalen bij tankstations langs rijkswegen waarop de brandstofprijzen duidelijk staan vermeld en 2) prijspalen langs rijkswegen waarop de brandstofprijzen van de eerstvolgende drie à vier tankstations langs de desbetreffende rijksweg duidelijk zichtbaar worden gemaakt.

Met betrekking tot deel 2 van de motie Hofstra c.s. In het Verslag houdende lijst van vragen en antwoorden bij de vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat voor het jaar 2007 (30 800 XII, nr. 10) is uw Kamer meegedeeld dat het onderzoek naar deel 2 van de motie Hofstra c.s., betreffende de systematiek zoals gehanteerd langs de Franse tolwegen, in de loop van 2007 gereed komt. Ik kan u melden dat het betreffende rapport in concept gereed is. Alvorens hieruit eenzijdig conclusies te trekken en maatregelen te nemen, wil ik dit rapport Postbus 20901, 2500 EX Den Haag Telefoon 070 - 351 6171 Bezoekadres Plesmanweg 1-6, 2597 JG Den Haag Fax 070 - 351 7895

bereikbaar met tram 9 (station hs en cs) en bus 22 (station cs)

RWS/SDG/NW2007/659/47935

eerst met de branche (VNPI, VPR, BOVAG en BETA) en de verschillende maatschappelijke organisaties (ANWB, Consumentenbond, etc.) bespreken om tot een afgewogen standpunt te komen. Bij dit standpunt zal ik ook meewegen de door Tweede Kamerlid Weekers tijdens het VAO Staatsdeelnemingen ingebrachte optie om benzinestations langs het onderliggende wegennet de mogelijkheid te geven hun prijzen zichtbaar te maken langs de snelweg. In het najaar van 2007 zal ik u het officiële kabinetsstandpunt in deze toesturen, inclusief de voorgestane maatregelen en de verwachte implementatietermijn.

Met betrekking tot deel 1 van de motie Hofstra c.s. Begin 2007 heb ik een voorstel van de benzinebranche ontvangen, waarin zij aangeeft zelf pro-actief uitvoering te willen geven aan de uitwerking van deel 1 van de motie, dat wil zeggen goed zichtbare prijspalen op de locatie van het benzinestation zelf. Mocht de branche op dit punt door middel van zelfregulering geen eigen initiatieven nemen, dan zal ik overgaan tot aanpassing van regelgeving. Mijn ambitie is dit deel van de motie uiterlijk
1 januari 2008 voor de weggebruiker zichtbaar uitgevoerd te hebben.

Tot slot
De zorg van de Kamer is de mijne. Ook mij is het een doorn in het oog dat de benzineprijzen nog steeds op een gebrekkige wijze kenbaar worden gemaakt. Ik ben er van overtuigd dat naast alle maatregelen die zijn genomen in het kader van de Benzinewet, goede prijstransparantie positief bijdraagt aan de mate van concurrentie in de markt. Of daarvoor de systematiek zoals gehanteerd in Frankrijk de meest geschikte is, daarvan ben ik nog niet overtuigd. De mogelijke positieve effecten op het gedrag van de consument, de uitvoeringskosten en de technische haalbaarheid van een dergelijk systeem in een sterk vertakt Nederlands snelwegennetwerk zijn wat mij betreft nog niet bewezen. Daar bovenop komt nog dat technologische ontwikkelingen op het gebied van vergelijkingssites op internet, navigatiesystemen, e.d. het in de toekomst wellicht overbodig maken dat er dergelijke fysieke maatregelen langs de snelweg nodig zijn. Ik zal ook deze aspecten meewegen in mijn standpuntbepaling.

Hoogachtend,

DE MINISTER VAN VERKEER EN WATERSTAAT,

Camiel Eurlings

---