Gemeente Deurne

03-05-2007
Gratis training tot buurtbemiddelaar
Gemeente Deurne zoekt vrijwilligers voor buurtbemiddeling Met ingang van 1 mei zet de gemeente Deurne buurtbemiddeling in bij conflicten tussen buren. Professioneel opgeleide bemiddelaars (vrijwilligers) worden hierbij ingezet. Het project wordt gecoördineerd door een professionele mediator. De gemeente is daarom op zoek naar inwoners van Deurne die getraind willen worden om vervolgens als vrijwillige buurtbemiddelaar te werken.

Welke kenmerken moet u hiervoor hebben? U bent ouder dan 21 jaar, u kunt goed luisteren en u heeft een neutrale en onpartijdige houding. Uw benadering van mensen is open, positief en respectvol en u dringt uw eigen waarden en normen niet op aan anderen. Ook staat u open voor mensen uit andere culturen en u heeft zin om de gecertificeerde training tot bemiddelaar te volgen!

Werkwijze buurtbemiddelaar
Iedereen heeft wel eens last van zijn buren maar het is pas een probleem als het overlast wordt. Dreigen met juridische stappen is meestal niet de basis voor een goede verstandhouding en in de praktijk levert een gesprek nog altijd het meeste op. Als het de bewoners zelf niet lukt om tot een goed gesprek of een oplossing te komen, dan kan Buurtbemiddeling worden ingeschakeld. Er kan bemiddeld worden bij geluidsoverlast, overhangende takken, erfafscheidingen, stankoverlast, pesterijen et cetera. Als het ernaar uitziet dat de situatie kan worden verbeterd door Buurtbemiddeling, dan worden beide partijen benaderd voor een gesprek. Wanneer beide partijen het voordeel inzien van een bemiddeling, wordt een datum gepland om op een neutrale plaats de bemiddeling te laten plaatsvinden. Onder begeleiding van twee getrainde vrijwilligers wordt gezocht naar oplossingen die voor beide partijen aanvaardbaar zijn.

Totstandkoming initiatief
Tot nu toe komen klachten vaak terecht bij politie, woningcorporatie en gemeente, terwijl dit niet tot hun taakveld hoort. Het gaat vaak om burenruzies die relatief veel tijd kosten, terwijl zelden een oplossing wordt bereikt. Daarom hebben de gemeente Deurne en woningbouwvereniging Bergopwaarts@BOW het project Buurtbemiddeling in Deurne in het leven geroepen. Klachten die niets met criminaliteit of het gehuurde huis te maken hebben, kunnen nu worden doorverwezen naar Buurtbemiddeling. Buurtbemiddeling neemt deze taak over. In de tien jaar dat Buurtbemiddeling in Nederland wordt toegepast, is gebleken hoe succesvol het is en dat er veel arbeidsuren bespaard worden voor politie en woonconsulenten. Ook blijkt dat deze vorm van actief burgerschap de vrijwilligers veel voldoening geeft. Het geeft een goed gevoel dat dankzij uw bijdrage, mensen na de bemiddeling beter met elkaar kunnen omgaan.

Interesse?
Wilt u bijdragen aan de leefbaarheid in Deurne? Neem dan contact op met Erik Feekes op telefoonnummer 06-22954111 of mail naar buurtbemiddeling@deurne.nl.