Ontwikkeling Airport City Schiphol ernstig vertraagd


03.05.2007 / 09:31 / Rubriek: Informatief / Organisatie: Chipshol

Chipshol

Ontwikkeling Airport City Schiphol ernstig vertraagd

SCHIPHOL-RIJK, Nederland, May 3 /PRNewswire/ --
Chipshol, de belangrijkste Nederlandse gebiedsontwikkelaar van de Schiphol-regio, werkt niet langer mee aan de ontwikkeling van een circa 2 miljoen vierkante meter omvattende airport city bij de luchthaven Schiphol Amsterdam. Chipshol lanceerde vijftien jaar geleden als eerste plannen voor een airport city ontsloten door 2 spoorlijnen waaronder de TGV Parijs-Amsterdam en 3 snelwegen. Nergens ter wereld is er zo'n unieke locatie naast een internationale mainport. Chipshol wordt echter al vijftien jaar systematisch tegengewerkt door de luchthaven Schiphol. Daardoor is de kans op een gezamenlijke succesvolle ontwikkeling van een airport city nihil. Alleen als de houding van Schiphol verandert, zal Chipshol (met 100 hectare de dominante partij in het project) weer meedoen.

Chipshol ondervond ook jarenlang tegenwerking bij de ontwikkeling van een logistiek bedrijvenpark. Niet alleen van Schiphol maar onder druk van de luchthaven ook van de gemeente Haarlemmermeer en de provincie Noord-Holland. De laatste 2 troffen onlangs een minnelijke schaderegeling met de ontwikkelaar. Afgesproken werd onder meer dat gezamenlijk een nieuwe impuls aan de komst van een airport city en de door velen gewenste omlegging van de snelweg A9 zou worden gegeven. Recent is echter opnieuw gebleken dat de directie van de luchthaven Schiphol kiest voor voortzetting van oude conflicten en op geen enkele wijze bereid is tot een compromis. Vanwege het voordurend tegenwerken van Chipshol is de luchthaven Schiphol door de rechtbank in Haarlem onlangs veroordeeld tot het betalen van EUR 19 miljoen aan Chipshol. Maar Schiphol weigert tot betaling over te gaan.

De al in 1988 door Chipshol gelanceerde plannen voor een airport city bij Schiphol omvatten circa 2 miljoen vierkante meter aan hotels, congresfaciliteiten, een shopping mall, kantoren en appartementen, onderling verbonden door middel van een people mover. Totale investering: in de orde van grootte van EUR 10 miljard. Met de Schiphol Area Development Company (SADC) werd een overeenkomst gesloten voor de ontwikkeling van 40 ha. Door toedoen van ondermeer de luchthaven Schiphol is die ontwikkeling inmiddels meer dan 15 jaar vertraagd.

Volgens directeur Peter Poot van Chipshol strandt de veelbelovende samenwerking voor de meest aantrekkelijke locatie van Nederland op de houding van Schiphol: "Om een dergelijke ambitieuze ontwikkeling van de grond te krijgen, is samenwerking tussen de belangrijkste partijen een absolute voorwaarde. Het niet op willen lossen van oude conflicten is een grote hinderpaal. Nu Schiphol samenwerking onmogelijk maakt, wordt de komst van een kansrijke airport city enorm vertraagd. Daarmee is ook de positie van Schiphol, dat internationaal steeds feller wordt beconcurreerd, onnodig in het geding."

Contact:

Voor aanvullende informatie kunt u bellen met directeur Peter Poot +31(0)6-54-72-48-59 of Jaap Sluis +31(0)6-53-73-21-63.