AutoRai

Toyota Verso vernieuwd en verbeterd

(5/3/2007)
De Verso, één van de belangrijkste modellen van Toyota in Europa, krijgt nog deze zomer een nieuw aanzien. De uitrustingsniveaus van de verschillende versies worden opgewaardeerd, de kwaliteit waar mogelijk nog verder verbeterd. De praktische inzetbaarheid van de auto en het grote rijplezier blijven.

Vooral voor de zakelijke markt is de komst van een roetfilter op de populaire 2.2 D-4D 136 pk dieselmotor een belangrijk gegeven. De vele zakelijke kilometers zijn nu immers milieuvriendelijker af te leggen. Met de komst van het roetfilter op de 136 pk dieselmotor beschikt de Verso nu over één van de schoonste en meest geavanceerde series dieselmotoren in Europa. Want behalve de 2.2 D-4D 136 pk is de Verso immers ook verkrijgbaar met de D-4D 177 pk Clean Power dieselmotor waarin Toyotaâs befaamde D-CAT systeem zorgt voor een belangrijke reductie van stikstofoxiden en roetdeeltjes. De vernieuwde Verso is vanaf heden bij de Toyota dealer te bestellen en staat vanaf juli bij de dealer.

Het verder verfijnde uiterlijk en het hoge uitrustingsniveau, inclusief automatische airconditioning in twee zones en een verbeterd geluidssysteem, dragen er zeker toe bij het succes van de Verso als één van de populairste MPVâs in Nederland voort te zetten. De Toyota Verso oogt en rijdt sportief en biedt bovendien, middels innovatieve oplossingen binnen compacte afmetingen, plaats aan maximaal zeven personen.

Het unieke Toyota Easy Flat-7 systeem houdt in dat de vijf stoelen achterin in één handomdraai zijn plat te leggen waarna een volledig vlakke laadvloer ontstaat. De Verso was de eerste MPV in zijn segment die een dergelijk systeem aanbood en het blijft één van de meest eenvoudig te bedienen systemen.

Vijf sterren EuroNCAP
De Verso is bovendien ook een zeer veilige auto. De auto heeft vijf sterren gehaald bij de EuroNCAP-botsproeven voor de veiligheid van volwassen passagiers en vier sterren voor de veiligheid van kinderen. Op een aantal gebieden is de Verso de trendsetter. Zo heeft de Verso negen airbags, waaronder één knieairbag voor de bestuurder.

Complete veiligheidsuitrusting
De stijl, de veelzijdigheid en de hoge kwaliteit van de Verso hebben vele nieuwe klanten aangetrokken. De vernieuwing van de Verso brengt nog hogere uitrustingsniveaus met zich mee waardoor het rijplezier van de auto nog verder is aangescherpt.

De aanpak van de veiligheid van de auto, die hem tot één van de leiders in zijn segment heeft gemaakt, illustreert het hoge kwaliteitsniveau van de Verso. De Verso is een van de zes modellen van Toyota die is bekroond met vijf sterren voor de veiligheid van volwassen inzittenden.

De passieve veiligheid van de Verso omvat onder meer een zeer sterke kooiconstructie die is omgeven door kreukelzones die de botsenergie weghouden van de inzittenden.

De Verso wordt geleverd met negen airbags, waaronder een knieairbag voor de bestuurder, een stuurkolom met energieabsorberende constructie, een ISOFIX-bevestigingssysteem voor een kinderzitje en met WIL (Whiplash Injury Lessening) uitgeruste stoelen die bij een aanrijding van achteren de kans op letsel aanzienlijk verminderen.

Uitstekend remsysteem
De vier schijfremmen van de Verso zorgen samen met VSC (Vehicle Stability Control) voor uitstekende rijeigenschappen en stabiliteit, of er nu één persoon aan boord is of zeven. Met het Brake Control System beschikt de Verso over een uitstekend remsysteem. Het Brake Control System omvat ABS, elektronische remkrachtverdeler (EBD), Brake Assist (BA), Traction Control (TRC) en een elektronisch stabiliteitssysteem (VSC).

Nederlands verkoopsucces
De Verso heeft sinds de lancering in 2004 bewezen een succes te zijn in het C-segment van MPVâs. Het hoge kwaliteitsniveau, de mate van rijplezier en de veelzijdige mogelijkheden maken van de Verso een aantrekkelijke auto.

De vormgeving van de Verso stamt uit ED^2, het design centrum van Toyota in Zuid-Frankrijk, en de productie van de auto vindt plaats in de Toyota fabriek in Adapazari in Turkije. Dit maakt duidelijk dat Toyota de Verso een hoge prioriteit geeft voor de Europese markt, en dat is ook terug te zien in de succesvolle verkopen in Nederland. Niet alleen in de particuliere markt, maar ook zeker in het zakelijke leasesegment is de Verso aan een sterke opmars bezig; het marktaandeel van de Verso is hier sinds 2004 ruim verdrievoudigd tot 10% in zijn klasse.

In geheel Europa verkocht Toyota het afgelopen jaar 95.471 Versoâs, wat een stijging van 3% inhoudt ten opzichte van 2005 en wat neerkomt op een marktaandeel van 6,6% in Europa. In 2007 verwacht Toyota 97.000 Versoâs te verkopen.

De recente groei van de verkopen van de Verso is vooral te danken aan de komst van de 2.2 liter D-4D dieselmotoren in het najaar van 2005. Deze motoren, die een groot vermogen leveren voor optimaal rijplezier en daarbij het milieu ontzien, maken duidelijk dat het Toyota ernst is waar het gaat om verantwoorde mobiliteit.

Fris voorkomen
De vernieuwde Verso gaat met zijn tijd mee. Zijn verder verfijnde vormgeving straalt persoonlijkheid uit, terwijl de gelijkenis met andere modellen van Toyota sterk aanwezig is. Het nieuwe front, binnen de nieuwe designstijl van Toyota â Vibrant Clarity â tot stand gekomen, geeft de Verso een duidelijk herkenbare persoonlijkheid en een karakter dat innovatie uitstraalt. Een nieuwe verticale lijn verbindt de bovenzijde van de grille met de bumper, waardoor de bumper en motorkap meer bij elkaar worden betrokken.

De nieuwe bumper is ook wat forser en verhoogt de lengte van de Verso met 10 mm tot 4,37 meter. De sportiviteit van de Verso spreekt ook uit verschillende details, zoals het âgaasâ in de nieuwe grille en de vorm van de richtingaanwijzers. De koplampen hebben een nieuw uiterlijk gekregen en dragen zo bij aan de dynamiek die de auto uitstraalt. Op het topmodel, de 400 Nm sterke 177 pk Clean Power diesel, is de inleg van de koplampunits voorzien van een donkere afwerking om het sportieve aanzien nog eens te onderstrepen. Hetzelfde geldt bij deze uitvoering voor de achterlichten.

Achter zijn rechthoekige richtingaanwijzers geplaatst. De ruimte voor de nummerplaat is verbreed en voorzien van een chromen sierstrip vanaf de Sol uitvoering. Hierdoor maakt de auto een bredere en krachtigere indruk.

Er zijn vijf uitvoeringen: de Basis, de Terra, de Sol, de Luna en de Executive, die aan specifieke designelementen zijn te herkennen. Voor de Luna zijn nieuwe 16â lichtmetalen wielen ontwikkeld en de 2.2 D-4D Clean Power diesel uitvoeringen worden voortaan voorzien van 17â lichtmetalen wielen in een donkere finish.

Er zijn diverse nieuwe bekledingen beschikbaar voor de stoelen op alle drie de zitrijen. Speciale stoffen zijn gebruikt om de verschillende uitvoeringen van elkaar te onderscheiden. Vanaf de Sol uitvoering zijn de voorste zitplaatsen voortaan tevens voorzien van traploos in hoogte verstelbare armsteunen waardoor het comfort naar een nog hoger niveau wordt getild.

De verbeteringen aan de bekleding en de aankleding van de Verso zijn van groot belang voor de kwaliteit en het gevoel ervan. Goed aansluitende delen zorgen voor een gladde afwerking van het interieur. De styling van het interieur en de cockpit is strak. De afwerking met gepolijst metaal en een blauw acryl paneel voor de airco, accentueert de middenconsole en geeft het interieur een hightech aanzien.

Milieuvriendelijk en sterk
Als één van de meest vooraanstaande autofabrikanten van de wereld heeft Toyota al lang geleden het belang onderkend van het milieu. Toyota streeft er dan ook naar automobiliteit zo milieuvriendelijk mogelijk te maken. Toyota heeft al veel vorderingen gemaakt in zowel schone benzine- als dieselmotoren. Nieuwe technieken worden ontwikkeld om nog betere prestaties te bereiken bij een geringere belasting voor het milieu.

De Verso laat heel duidelijk zien hoe de geavanceerde techniek van Toyota, op zowel het gebied van benzinemotoren als diesels, veel rijplezier en goede prestaties in combinatie met een gunstig verbruik en een lage uitstoot mogelijk maakt. Dit alles wordt nog versterkt door de toepassing van een roetfilter op de populaire 136 pk sterke
2.2 D-4D dieselmotor. Deze soepele en krachtige motor wordt naast de zeer potente 2.2 D-4D 177 pk Clean Power dieselmotor met geavanceerde D-CAT technologie â één van de schoonste dieselmotoren â in de Verso geleverd. Voor de zakelijke rijder die veel kilometers rijdt, is er dus keuze uit twee zuinige, zeer goed presterende schone diesels.

De katalysator met roetfilter reduceert niet alleen de zwavelwaterstoffen en koolmonoxide, maar vermindert ook in hoge mate de roetdeeltjes. De uitlaatgassen worden door kleine gaatjes langs de katalysator geperst. Op die manier worden de uitlaatgassen niet alleen schoongemaakt, maar ook de roetdeeltjes opgevangen.

Anders dan de meeste katalysatoren met roetfilter, is de katalysator met roetfilter van Toyota âzelfreinigendâ, derhalve heeft deze geen onderhoud nodig. Een ander interessant gegeven van de 136 pk 2.2 D-4D dieselmotor is het gebruik van keramische gloeibougies die op een hogere temperatuur werken dan normale gloeibougies. Deze verbeteren onder meer de koude start.

Een bypass voor het uitlaatgasrecirculatiesysteem maakt het mogelijk dat uitlaatgassen de warmtewisselaar van het recirculatiesysteem links laten liggen wanneer de motor weinig wordt belast. Dit resulteert in een hoger vermogen en schonere uitlaatgassen onder deze omstandigheden.

De 2.2 D-4D 136 pk dieselmotor met roetfilter levert dezelfde prestaties als voorheen: 100 kW (136 pk) maximumvermogen bij 3.600 toeren en een koppel van 310 Nm tussen 2.000 en 2.800 toeren. Beide D-4D dieselmotoren zijn overigens voorzien van een onderhoudsvrije distributieketting in plaats van een conventionele riem.

De Verso wordt ook geleverd met een keuze uit twee zeer efficiënte VVT-i (variabele klepbediening) benzinemotoren die een gunstig verbruik combineren met levendige prestaties. Deze motoren worden uitgerust met een geavanceerde drive by wire-bediening van het gaspedaal. Dit verhoogt het rijplezier en vermindert het brandstofverbruik.

De 1.8 liter VVT-i benzinemotor levert 129 pk en heeft een koppel van 170 Nm. De 1.6 liter VVT-i benzinemotor levert 110 pk. De 1.8 liter motor is te voorzien van een vijftraps Multi-Mode Transmissie die volautomatisch is te rijden of sequentieel is te schakelen.

Hoge uitrustingsniveaus
Om het comfortniveau te verhogen, is de vernieuwde Verso vanaf de Sol uitvoering standaard voorzien van een gescheiden automatische airconditioning. Die maakt het mogelijk de gewenste temperatuur voor verschillende zones in de auto digitaal in te stellen. Het standaard aanwezige audiosysteem is verder verbeterd. De CD-speler leest nu ook MP3 en WMA bestanden.

Business Line
Voor de zakelijke markt is er een speciale Business Line beschikbaar. Tegen een scherpe meerprijs van ⬠1.250,- is de vernieuwde Verso uit te rusten met een Full Map DVD navigatiesysteem en een Bluetoothâ handsfree systeem met stuurwielbediening.

Het navigatiesysteem is volledig in het dashboard geïntegreerd en beschikt over een groot en overzichtelijk kleurenscherm met touch screen functie. Het systeem is standaard voorzien een DVD voor geheel West-Europa, automatische filemelding (TMC) en berekent via Dynamic Route Guidance (DRG) desgewenst razendsnel een alternatieve route. En mocht de bestuurder zich in een zeer drukke verkeerssituatie bevinden, dan zorgt de Lane Guidance technologie ervoor dat de bestuurder altijd tijdig de juiste afslag neemt: veilig en doeltreffend. Het klantvoordeel op de Business Line bedraagt maar liefst ⬠2.000,-. En om het nog aantrekkelijker te maken heeft de zakelijke rijder bovendien géén fiscale bijtelling over de Business Line uitrusting.

De vernieuwde Verso wordt op 7 juni onthuld tijdens de Barcelona Motor Show.