Gemeente Breda

College wil toekomst Stadserf verkennen

Het college van B&W wil samen met de raad gaan nadenken over de toekomst van het Stadserf in de binnenstad.

De huidige kwaliteit en uitstraling van het Stadserf blijven achter bij de kwaliteit van de binnenstad. Het Stadserf dient nu voornamelijk als parkeerplaats voor omwonenden en gebruikers van het Stadhuis. De aan het Stadserf gelegen raadszaal heeft beperkte ruimte voor raadsleden, publiek, ambtenaren en pers en is via het Stadserf niet bijzonder toegankelijk. Vanuit de politiek en vanuit de samenleving komen er signalen dat het gebied toe is aan verandering. Het college heeft daarom een startnotitie opgesteld om de
ontwikkelingsmogelijkheden van het Stadserf in beeld te kunnen brengen.

In de startnotitie stelt het college voor om een analyse te maken van het gebied en onderzoek te doen naar de mogelijke samenwerking met private partijen. Zo moet duidelijk worden welke mogelijkheden er op het Stadserf zijn en onder welke voorwaarden verdere ontwikkeling mogelijk is. Het college wil samen met de raad in beeld krijgen hoe het Stadserf beter zou kunnen aansluiten op de Bredase binnenstad en welke oplossingen er mogelijk zijn voor het parkeren en voor de aanwezige erfdienstbaarheden. Ook moet er bekeken worden of het Stadserf een meer representatieve en toegankelijker ingang van het Stadhuis kan worden. Tot slot wil het college uitzoeken of er synergie bereikt kan worden met initiatieven van derden. Met de verkenning van de mogelijkheden van het gebied in de startnotitie is een bedrag van 50.000 euro gemoeid.

Het college wil dit proces in nauwe samenwerking met de raad in gang zetten. Daarom bespreekt het college deze startnotitie eerst met de raadscommissie Bestuur. De raad is immers als gebruiker en opdrachtgever nauw betrokken bij ontwikkelingen rond het Stadserf. Het college stelt voor dat een kerngroep van fractievoorzitters, gemeentesecretaris, griffier en projectmanager met de input uit de discussie in de raadscommissie een projectdefinitie opstelt over de toekomst van het Stadserf.

Breda, 2 mei 2007