Gemeente Breda

Buurtbemiddelingsproject met drie jaar verlengd

Het project buurtbemiddeling is zon succes, dat de partners in het project: gemeente, politie en woningcorporaties Laurentius, Singelveste en WonenBreburg hebben besloten het project met drie jaar te verlengen.

Het buurtbemiddelingsproject wordt uitgevoerd door de Stichting Vertizontaal en ging in april vorig jaar bij wijze van proef van start. Van de honderd verzoeken tot buurtbemiddeling die sindsdien werden aangemeld, konden er vijftig worden afgesloten, waarvan 42 met het beoogde resultaat. In acht gevallen leidde buurtbemiddeling niet tot het gewenste effect. Opmerkelijk is dat bij een deel van de overige aanmeldingen niet tot bemiddeling werd overgegaan, omdat de conflicten al bij de intake konden worden opgelost.

Buurtbemiddeling wordt ingezet als bewoners last hebben van geluid, rommel of vuilnis van buren, als er ruzie is over erfafscheidingen, overhangende struiken en bomen, bij overlast door kinderen, dieren, harde muziek, storende leefgewoonten, parkeeroverlast of pesterijen. Speciaal daarvoor opgeleide vrijwilligers, op dit moment 35, bemiddelen bij een conflict tussen buren of buurtbewoners. Zij zijn onpartijdig, spelen niet voor rechter, vellen geen oordeel, maar brengen partijen tot elkaar. De bemiddelaars hebben een geheimhoudingsplicht en bemiddelen gratis in heel Breda. Na een bemiddeling zijn partijen weer in staat om op redelijke wijze met elkaar om te gaan en om in de toekomst problemen zelf bespreekbaar te maken.

Wanneer mensen belangstelling hebben om buurtbemiddelaar te worden, krijgen ze een gratis training. Belangstellenden kunnen daarvoor bellen met de projectleider Erik Feekes, telefoon 06 12 10 56 57 of mailen naar buurtbemiddeling@vertizontaal.nl

Breda, 3 mei 2007