Gemeente Breda

Breda maakt vergunningen eenvoudiger

Eerste ronde: handel en horeca
De gemeente Breda gaat in de komende maanden in drie rondes in totaal dertig vergunningen vereenvoudigen. Daarmee wil de gemeente de administratieve lasten verlichten voor het bedrijfsleven en burgers. Het streven is om het aantal vergunningen met zon veertig procent terug te brengen.

Burgemeester en wethouders hebben 1 mei jl. een voorstel voor de eerste tien vrijgegeven voor inspraak. Deze eerste tien zijn van toepassing op handel en horeca. In de inspraakronde wil de gemeente toetsen hoe het Bredase bedrijfsleven en andere belangengroeperingen hier tegenover staan. Hierna gaat het voorstel met alle reacties naar de gemeenteraad. Het college van burgemeester en wethouders stelt voor de vergunningen te vereenvoudigen, om te zetten in algemene regels of zelfs af te schaffen. Na de eerste ronde voor handel en horeca volgt een ronde voor het gebruik van de openbare ruimte en daarna een derde voor vergunningen die te maken hebben met bouwen.

De voorstellen uit de eerste ronde handel en horeca samengevat: De Standplaatsvergunning wordt een vergunning voor onbepaalde tijd en het aanvraagformulier wordt vereenvoudigd en gedigitaliseerd. De Ventvergunning wordt afgeschaft. De Exploitatievergunning Horeca wordt vereenvoudigd en het aanvraagformulier wordt gedigitaliseerd. De Winkeluitstalvergunning wordt omgezet in algemene regels. De Marktvergunning is al een vergunning voor onbepaalde tijd; het aanvraagformulier ervoor wordt vereenvoudigd en gedigitaliseerd. De Ontheffing Winkeltijdenwet is een incidentele vergunning bij bijzondere gevallen; het aanvraagformulier wordt gedigitaliseerd. De Terrasvergunning wordt in de buitenwijken omgezet in algemene regels; in het centrum wordt het een vergunning voor onbepaalde tijd en wordt het aanvraagformulier vereenvoudigd en gedigitaliseerd. Voor de Nacht- en Ochtendontheffing wordt het aanvraagformulier vereenvoudigd en gedigitaliseerd. De aanvraagprocedure van de Ontheffing Drank- en Horecawet wordt vereenvoudigd, de gemeente gaat gebruik maken van gegevens die eerder verstrekt zijn, het aanvraagformulier wordt gedigitaliseerd. De Speelautomatenvergunning wordt een vergunning voor onbepaalde tijd en het aanvraagformulier wordt gedigitaliseerd. De Reclamevergunning is al een aantal jaren geleden afgeschaft.

Regionale samenwerking

De gemeente werkt bij het vereenvoudigen van vergunningen samen met een aantal andere gemeenten in West-Brabant en de Kamer van Koophandel. Samen hebben zij het project Vermindering administratieve lasten opgezet. In elke deelnemende gemeente is er vervolgens een projectgroep ingericht voor de uitvoering.

Breda, 3 mei 2007