Gemeente Breda

Bewoners zijn blij met Heuvel

2006 hart voor Heuvel.JPG

De meeste bewoners van de wijk Heuvel voelen zich prettig in de wijk, ze zijn trots op hoe de wijk eruit ziet en zijn tevreden dat er daadwerkelijk iets te zien en te merken valt van de stedelijke vernieuwing. Wel vinden ze dat bijvoorbeeld bouwplannen nogal traag tot stand komen en vinden ze het jammer dat het aantal winkels is afgenomen.

Het samenleven van verschillende culturen levert in Heuvel geen noemenswaardige problemen op en de inzet van gemeente en professionals wordt gewaardeerd. Dit blijkt uit de Buurtmeter Heuvel die gemeente samen met Wijkbelang Heuvel, WonenBreburg en Vertizontaal heeft opgesteld. Begin mei worden de bewoners uitgenodigd voor rondetafelgesprekken om mee te praten over de resultaten van de Buurtmeter.

Sinds 2001 zijn alle partners in de wijk Heuvel bezig met de concretisering en uitvoering van de Ontwikkelingsvisie Heuvel 2001-2015. Wat levert de beweging die in Heuvel in gang is gezet nu eigenlijk op? Hoe wordt de inzet tot nu toe beoordeeld en wat zijn de effecten? Dit zijn vragen die nu na een paar jaar werken in de wijk ontstaan. In opdracht van de stuurgroep Heuvel Kwaliteit maken we samen is vanaf medio 2006 gewerkt aan een nieuw instrument om hier antwoorden op te vinden: de Buurtmeter Heuvel. De buurtmeter levert onder meer informatie op over maatschappelijke participatie, economische betrokkenheid en sociale veiligheid. De buurtmeter bestaat uit drie onderdelen: een vitaliteitsmeter en een buurttypering die statistische informatie geven over ontwikkelingen in de buurt en het buurtverhaal dat is ontstaan uit gesprekken met `werkers in de wijk' en bewoners uit de wijk.

Buurtverhaal

Naast bovengenoemde tevredenheid bestaat er In Heuvel een grote mate van betrokkenheid bij de wijk van vrijwilligers, professionals en buurtbewoners die bij bepaalde projecten actief worden. Rondom de stedelijke vernieuwing heersen hooggespannen verwachtingen, met name betreffende de pleinen. De aanpak van het Struyckenplein (met veel winkels) en een door de komst van het Huis van de Heuvel bruisend Mgr. Nolensplein, moeten die verwachtingen waar maken. Na een periode van afwezigheid lijkt het jongerenwerk een goede doorstart te maken en veel jongeren kijken uit naar het binnenkort te openen jongerencentrum in Heuvel.

Vitaliteitsmeter en buurttypering

Veel oudere bewoners van Heuvel kunnen zichzelf goed redden, 80% van de beroepsbevolking van Heuvel heeft werk en 9% van de bewoners ouder dan 18 jaar heeft een uitkering. 27% procent van de leerlingen kiest voor een basisschool in Heuvel. Ruim de helft van de bewoners voelt zich veilig in de buurt. Een iets kleiner deel van de bewoners heeft wel eens overlast van jongeren. Bijna 80% geeft aan prettig te wonen in de buurt. Bijna 60% zegt bovendien nergens anders te willen wonen. Toch is maar een derde deel trots op de buurt.

In 2005 heeft 82% van de bewoners géén klachten gemeld over het beheer of de kwaliteit van de openbare ruimte. Het aantal startende ondernemers ligt op 31, dit is 17% van de vestigingen in Heuvel. De waarde van de woningen (WOZ) in Heuvel is in de periode 2002-2005 vier procent meer gestegen dan in Breda.

Breda, 3 mei 2007

Te downloaden:

* samenvatting buurtmeter heuvel.pdf