Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard


Hoogheemraadschap heeft droogte onder controle

PERSBERICHT
Het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard heeft de gevolgen van de aanhoudende droogte de komende periode onder controle. De aanvoer van water via de Rijn is laag maar nog steeds voldoende. Het waterpeil in de boezemwateren Rotte en Ringvaart staat zo hoog mogelijk. Voor de korte termijn verwacht het hoogheemraadschap geen tekort aan zoet water of instabiliteit van dijken of kades als gevolg van uitdroging.

Twee belangrijke plaatsen waar water het beheergebied van het hoogheemraadschap ingelaten wordt, liggen bij het gemaal Schilthuis aan het Oostplein in Rotterdam (district Rotte) en het gemaal Abraham Kroes langs de Hollandsche IJssel bij Moordrecht (district Ringvaart). Met inzet van beide kan momenteel voldoende zoet water ingelaten worden. Als de droogteperiode langere tijd aanhoudt en bij Schilthuis onverhoopt geen water meer de Rotte in kan stromen, kan via de Hennipsloot bij Zevenhuizen zoet water `gehaald' worden uit de Ringvaart. Zover is het echter nog niet. De dijken en kades worden zoals gewoonlijk bij dit weer extra goed in de gaten gehouden. Dit geldt met name voor de zogenaamde veendijken, die instabiel kunnen worden als deze te veel uitdrogen. De Krimpenerwaard wordt voorzien van voldoende water vanaf de Lek nabij het gemaal Krimpenerwaard in Bergambacht.

Sinds eind maart heeft het in Nederland niet meer geregend. Dat terwijl de temperatuur in april gemiddeld 3 oC boven normaal ligt. De huidige weersituatie leidt tot neerslagtekort, een dalende rivierafvoer van de Rijn en een hogere zoutconcentratie in het water van de Nieuwe Maas. Door de bemalingen aan te passen, blijft het waterpeil in de sloten, watergangen en plassen de komende periode op niveau. Op grond van zoutmetingen in de Nieuwe Maas door Rijkswaterstaat kan het hoogheemraadschap bepalen of aanvullende maatregelen noodzakelijk zijn. Dit gegeven is van belang voor de toevoer van zoet water naar de inlaat in de buurt van het gemaal Abraham Kroes.

Zwemverbod Kralingse Plas door blauwalg
Door de droogte en hoge temperaturen is in de Kralingse Plas in Rotterdam Externe link blauwalg ontstaan. Afgelopen vrijdag 26 april heeft de provincie Zuid-Holland daar een zwemverbod ingesteld. De in Nederland voorkomende blauwalgen produceren de stof microcystine. Zwemmers kunnen in aanraking komen met microcystine door het inslikken van water of doordat de huid of ogen in contact komen met water. Microcystine kan leiden tot misselijkheid, buikpijn, diarree, hoofdpijn, huidirritatie en geïrriteerde ogen. Vooral kleine kinderen en oudere mensen, maar ook honden, zijn gevoelig voor blauwalg. De provinciale zwemwatertelefoon 070 44 17 550 en de Externe link website van de Provincie Zuid-Holland geven actuele informatie over het zwemwater.