Gemeente De Marne


Regels Langdurigheidstoeslag verruimd

Sinds 1 januari 2004 is er een nieuwe bijstandswet, de Wet Werk en Bijstand (WWB). Uitgangspunt van deze wet is dat iedereen zoveel mogelijk moet proberen om zelf in zijn of haar levensonderhoud te voorzien. Betaald werk is daarvoor het uitgangspunt.

Voor mensen van 23 tot 65 jaar die 5 jaar of langer zijn rondgekomen van een inkomen op bijstandsniveau en die niet snel een baan kunnen vinden, is er de langdurigheidstoeslag.

Hindernis weggenomen richting arbeidsmarkt
De landelijke regels voor het recht op toeslag zijn verruimd. Gemeenten mogen in bepaalde gevallen ook mensen die geringe inkomsten uit of in verband met arbeid hebben ontvangen, een toeslag geven.

De gemeenten Winsum en De Marne hebben besloten dat mensen die in een periode van vijf jaar maximaal 1500,00 aan inkomsten uit of in verband met arbeid hebben ontvangen, toch hun recht behouden op de langdurigheidstoeslag. De beleidsregel geldt met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2006.

Door de verruiming wordt een hindernis weggenomen om te gaan werken. Ook mensen die een periode een paar uur per week werken en niet in staat zijn om meer uren te gaan werken, hebben soms recht op de toeslag.

De huidige (voorjaar 2007) langdurigheidstoeslag bedraagt voor gehuwden ¤ 478,00, voor een alleenstaande ouder ¤ 430,00 en voor een alleenstaande ¤ 336,00 per jaar.

Het besluit ligt gedurende 6 weken ter inzage in De Beurs (naast het treinstation van Winsum), waar u tevens terecht kunt voor nadere informatie.

De Beurs
Bezoekadres: Ubbo J. Mansholtplein 2, Winsum
Telefoon: 0595-750300