Vereniging Milieudefensie


Persbericht

'Shell, stop affakkelen van gas in Nigeria!' Fakkel van 15 meter bij hoofdkantoor Shell

Amsterdam, 3 mei 2007 ­ Op de dag dat Shell haar kwartaalcijfers bekend maakt, ontsteekt Milieudefensie een 15 meter hoge fakkel voor het hoofdkantoor van Shell in Den Haag. Het is een protest tegen het affakkelen van gas in Nigeria. Milieudefensie roept Shell op om het gerechtelijk bevel -stoppen met affakkelen van gas in Nigeria voor 30 april 2007- op te volgen. Inmiddels is de deadline verstreken en branden de vlammen nog steeds.

Milieudefensie roept Shell op de Nigeriaanse gerechtelijke uitspraak te respecteren. 'Het is ondenkbaar dat Shell de Nederlandse bevolking willens en wetens bloot zou stellen aan giftige stoffen. Maar dat is precies wat Shell in Nigeria doet. En dat moet stoppen,' aldus Anne van Schaik, campagneleider Globalisering en Milieu bij Milieudefensie.

In 2005 bepaalde het Federale Hoge Gerechtshof in Nigeria dat het affakkelen van gas strijdig is met bepalingen in de grondwet. Affakkelen van gas is een "grove schending van het grondwettelijke recht geven op leven en waardigheid, inclusief het recht op een schone, gif -en vervuilingsvrije, gezonde leefomgeving." Shell fakkelt op tientallen plaatsen in Nigeria gas af.

Shell zegt pas in 2009 te stoppen met affakkelen in Nigeria. Nnimmo Bassey, directeur Environmental Rights Action in Nigeria: 'Shell maakte vorig jaar 25,4 miljard dollar winst. Laat ze daar een deel van gebruiken om de mensen en het milieu in Nigeria te beschermen. We nodigen directeur Jeroen van der Veer uit om naar de Nigerdelta te komen, om zelf eens te ervaren hoe ernstig de gevolgen van zo'n gasvlam zijn. Misschien dat hij dan begrijpt dat nog drie jaar giftig gas in de lucht, 24 uur per dag, zeven dagen per week, echt te lang is.'

Wie: Ongeveer veertig actievoerders van Milieudefensie. Wat: Ontsteken een 15 meter hoge vlam. Waar: Hoofdkantoor Shell Nederland, Carel van Bylandtlaan 30, 2501 CK Den Haag. Wanneer: Donderdagochtend 3 mei, vanaf 10.15 uur. Waarom: Shell stopt niet met affakkelen van gas in Nigeria.

Nergens in de wereld wordt zoveel gas afgefakkeld als in Nigeria. Affakkelen gebeurt als het gas dat bij de winning van olie vrijkomt, in brand wordt gestoken. De vlammen zijn meters hoog. De hitte is zo groot dat dat er niets in de buurt kan groeien. Het affakkelen veroorzaakt zure regen die de huizen, het oppervlaktewater en de vegetatie aantast. De giftige uitstoot kan astma, chronische bronchitus, ademhalingsproblemen en vroegtijdig overlijden veroorzaken. Ook levert het gas een enorme bijdrage aan klimaatverandering, de vlammen zijn de grootste bron van broeikasgas in sub-Sahara Afrika.
---