Gemeente Hengelo

Initiatief OM, politie, Tactus en gemeente

Op 26 april hebben zes mensen die zijn veroordeeld voor het in bezit hebben van harddrugs een voorlichtingsbijeenkomst bijgewoond. Naast een werkstraf was dit een verplicht onderdeel van hun opgelegde straf. Dit nieuwe initiatief is georganiseerd door de gemeente, de politie, het Openbaar Ministerie en Tactus en wordt begeleid door de Universiteit Twente. Het doel van de bijeenkomst is om de gebruikers bewust te maken van de gevolgen van harddrugs voor zowel de eigen gezondheid, alsmede voor de veiligheid van de bewoners van de wijk waarin zij afnemen of gebruiken.

De bijeenkomst verliep in een zeer open en interactieve sfeer en werd door alle partijen heel positief beoordeeld. In de toekomst wordt vaker een voorlichtingsbijeenkomst voor veroordeelde drugsgebruikers georganiseerd.

Andere aanpak OM

De zes mensen die de bijeenkomst bezochten, zijn in januari 2007 aangehouden in de wijk Hengelose Es wegens het bezit van harddrugs. Het zijn allen afnemers die in beeld kwamen toen zij harddrugs kochten bij dealers waartegen een onderzoek liep.

De wijk Hengelose Es ondervindt al tijden overlast van drugsdealers en gebruikers. Het dealen, gebruiken of het in bezit hebben van harddrugs is verboden bij de wet. De politie heeft al meerdere malen actie ondernomen, maar kon de dealers en gebruikers nooit veroordelen. Dankzij een andere aanpak die het Openbaar Ministerie sinds april 2006 hanteert, kan dat nu wel. Voorheen werden de drugs alleen in beslag genomen en werden gebruikers gevraagd om een verklaring af te leggen tegen de dealers, maar nu volgt er ook een veroordeling met de bedoeling hulpverlening op gang te brengen om verder drugsgebruik tegen te gaan.

Werkstraf en voorlichtingsbijeenkomst

Op 15 maart 2007 heeft de politierechter de zes personen (5 mannen en
1 vrouw in de leeftijd van 21 tot 43 jaar) veroordeeld tot een werkstraf variërend van 40 tot 60 uur, met als bijzondere voorwaarde de deelname aan de voorlichtingsbijeenkomst op 26 april.

Op 27 april 2007 was de uitspraak van de rechter voor de drugsdealers, die gelijktijdig met de zes afnemers zijn opgepakt. Eén van de twee hoofdverdachten is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 16 maanden met aftrek van voorarrest, wegens het in bezit hebben en verkopen van harddrugs. De zaak tegen de andere hoofdverdachte is aangehouden in verband met een terugverwijzing naar de rechtercommissaris voor het horen van getuigen.