Werknemers in Nederland kiezen liever de auto voor woonwerk


03.05.2007 / 10:47 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Kelly services bv

Kelly services bv

Eenderde van de werknemers in Nederland kiest liever de auto voor woonwerk - verkeer: Kelly Services

Den Haag, 3 mei 2007 - Meer dan een derde (34%) van de Nederlandse werknemers verkiest de privé of de auto van hun werkgever boven het openbaar vervoer voor woonwerk verkeer. Naar internationale maatstaven is het gebruik van openbaar vervoer in Nederland relatief laag. De belangrijkste drempel van het openbaar vervoer is de prijs, zo vindt 28 procent van de Nederlandse ondervraagden. Dit blijkt uit een studie die Kelly Services, één van de wereldleiders actief in de uitzendbranche, wereldwijd heeft laten uitvoeren.

In Aziatische landen geeft de overgrote meerderheid van de werknemers de voorkeur aan openbaar vervoer; Indonesie (93%), Hong Kong (88%) en Singapore (86%). In Turkije is dat percentage maar 29%. In de studie staan de Nederlanders samen met de Maleisiers op de 12de plaats van de in totaal van 28 landen, als het gaat om hun voorkeur voor het openbaar vervoer voor woonwerk verkeer.

Het onderzoek stelde een verschil vast volgens geslacht. Nederlandse vrouwen zijn veel vaker geneigd om het openbaar vervoer te gebruiken dan mannen. Ook valt op dat van de academisch geschoolden maarliefst 67% van de gevallen liever met eigen vervoer naar het werk gaat.
Ambtenaren, werknemers uit de financiële en dienstverlenende sector, wetenschappers, personeel uit de farmaceutische industrie en de reis- en vrijetijdssector maken juist weer meer gebruik van het openbaar vervoer.

Op de vraag welke factor zou stimuleren tot meer gebruik van het openbaar vervoer, werd lagere prijzen het meest genoemd (28%) gevolgd door 'meer vertrektijden' (21%) en 'grotere toegankelijkheid' (18%). Argumenten zoals meer comfort en meer veiligheid of beveiliging scoorden relatief laag.

Als de cijfers van beschikbaarheid van openbaar vervoer en het gebruik daarvan in hetzelfde land vergeleken worden valt op dat er in Indonesië, Singapore, Frankrijk en Ierland het intensiefst gebruik gemaakt wordt van het openbaar vervoer.

De Kelly Services Global Workforce Index peilde naar de mening van zo'n 70.000 mensen in 28 landen, waaronder bijna 1000 in Nederland.

'Een goed openbaar vervoer draagt bij aan economische groei. Als er betrouwbaar, veilig en betaalbaar openbaar vervoer is, veranderen mensen makkelijker van baan bij schommelende economische omstandigheden en arbeidstrends. Werknemers ervaren bij goed openbaar vervoer ook minder stress in de combinatie van werk en privé /gezinsleven. Om die redenen is het openbaar vervoer is een cruciale en onderschatte factor in de arbeidsmarkt', zo concludeert Jan Kwekkeboom, algemeen directeur Kelly Services Nederland BV.

'Door de actuele milieuproblematiek en de opwarming van de aarde zullen mensen in de toekomst vaker voor het openbaar vervoer willen kiezen', zegt Kwekkeboom. Verkeersopstoppingen en milieuproblemen zoals lawaai, luchtvervuiling en de uitstoot van broeikasgassen worden hoe langer hoe meer als problematisch ervaren. Motorvoertuigen zijn de belangrijkste bron voor de meest voorkomende luchtvervuilende deeltjes in veel steden.

Kelly Services, Inc. (NASDAQ: KELYA, KELYB) is een Fortune 500-bedrijf gevestigd in Troy (Michigan, VS) dat personeelsoplossingen aanbiedt zoals de selectie en rekrutering van tijdelijk en vast personeel, outsourcing, on-site management en voltijdse plaatsing. Kelly is actief in 32 landen. Kelly verschaft jaarlijks werk aan meer dan 750.000 werknemers, met diverse vaardigheden waaronder kantoordiensten, boekhouding, engineering, informatietechnologie, juridische aangelegenheden, wetenschap, marketing, creatieve diensten, lichte industrie, onderwijs en gezondheidszorg. De omzet bedroeg in 2006 $5,5 miljard. Bezoek www.kellyservices.com.

Contactpersoon voor de media:
Pat Meghani
Kelly Services
Tel: 070 426 2800
Fax: 070 426 2899
Email: meghapa@kelly.nl