Politie Groningen

Donderdag 3 mei 2007

Provincie Groningen, 03-05-2007

Groningen: videotheek overvallen

Een tot nu toe onbekende man pleegde woensdagnacht een overval op een videotheek aan de Nieuwe Ebbingestraat. Een medewerkster van de zaak werd omstreeks middernacht onder bedreiging van een mes gedwongen de kassa te openen. De met een bivakmuts getooide overvaller verdween via de achteringang waar hij aan het Boterdiep een fiets had staan. Hij reed weg in de richting van het centrum van de stad. Volgens een getuige is de overvaller een licht getinte man van tussen de 30 en 40 jaar, die met een lengte van 1.60 á 1. 65 meter relatief klein is. De man droeg een camelkleurige jas. Mensen die de verdachte rond middernacht in de omgeving van de videotheek hebben gezien, worden verzocht contact op te nemen met Regiopolitie Groningen, telefoon 0900-8844.

Groningen: stappers in de boeien

Vier bezoekers van de binnenstad werden woensdagnacht in de boeien geslagen. De drie heren en een dame, in leeftijd variërend van 16 tot 21 jaar, gedroegen zich al enige tijd vervelend en provocerend in de Peperstraat en de Poelestraat. De politie besloot in te grijpen toen één van de aanwezigen een lege pizzadoos tegen de gevel smeet. Het viertal was het totaal niet eens met de bekeuring die daarvoor werd uitgeschreven en liet dit verbaal en deels fysiek op niet mis te verstane wijze merken. De vier stappers werden uiteindelijk aangehouden. Drie van hen mochten de nacht verder op het politiebureau doorbrengen.

Groningen: aanhoudingen na overlast

Een 40-jarige bewoner van de West-Indischekade en een 43 jarige bezoekster van die woning werden woensdagavond door de politie aangehouden wegens geluidsoverlast. De politie was al twee keer aan de deur geweest om het tweetal en nog enkele bezoekers duidelijk te maken dat ze het wat rustiger aan moesten doen. Nadat uiteindelijk de bewoner een bekeuring had gehad en de 43-jarige was vertrokken, leek de rust weergekeerd. De agenten hadden echter nauwelijks de hielen gelicht, of de vrouw dook weer op. Het rumoer begon daarna van voren af aan. De twee werden daarop aangehouden.

Groningen: jongen rijdt op gestolen fiets

Een 16-jarige inwoner van Groningen dacht met de aankoop van een fiets van een junk voor tien euro zeer voordelig af te zijn. Agenten die de knaap woensdagavond zagen fietsen viel het echter op dat het originele slot ontbrak. Controle bracht aan het licht dat het rijwiel in maart aan het Noorddijkerplein was gestolen. Tegen de 16-jarige wordt proces verbaal wegens heling opgemaakt.

Groningen: racemonster te snel voor bestuurder

Een 22-jarige motorrijder belandde woensdagavond op de Laan 1940-1945 bij de Friesestraatweg in een bocht tegen de vangrail. De man liep daarbij licht letsel op, zijn motorfiets moest met forse schade worden afgevoerd. De motorrijder vertelde de agenten in eerste instantie dat zijn motorfiets plotseling onderuit was gegaan, volgens hem waarschijnlijk door een technisch mankement. Na een onderzoek door verkeersspecialisten van de politie kwam de aap uit de mouw. De man, die na maar zes dagen zijn rijbewijs had, gaf toe dat hij zich had verkeken op het forse vermogen van zijn snelle motorfiets in combinatie met zijn stuurmanskunst. Hij kreeg het advies om vooralsnog praktijkervaring op te doen op een motor die geschikt is voor beginnende bestuurders.

Groningen: aanhouding voor belediging

Fuck you tegen agenten roepen en daarbij een middelvinger opsteken resulteerde woensdagavond voor een 46-jarige inwoner van Groningen in een arrestatie. De man vond het nodig de agenten te beledigen ten aanschouwe van diverse bezoekers van enkele terrassen op de Grote Markt. Hij kreeg niet alleen een proces verbaal wegens belediging maar ook voor het drinken in het openbaar omdat hij buten de terrassen bier dronk. Waarom hij de agenten duidelijk wilde maken, dat hij ze niet aardig vond, is onduidelijk.

Groningen: hennepkwerij ontmanteld

In een bedrijfspand aan de Smirnoffstraat werd woensdagavond een hennepkwekerij ontmanteld. Agenten namen een kijkje bij het gebouw na meldingen uit de buurt. In een afgetimmerde ruimte bleek een plantage te zijn ingericht met in totaal 260 planten. Het groen en de apparatuur werden vernietigd. De stroom bleek illegaal voor de meter te worden afgetapt. De gebruiker van het pand, een 55-jarge inwoner van Groningen, wordt als verdachte gehoord.

Groningen: snorfiets in de fout

Een motoragent werd woensdagmiddag op de Nieuwe Boteringestraat ingehaald door een snorfiets die was voorzien van een gele kentekenplaat. Aangezien die combinatie sowieso niet aan de voorschriften van de wet voldoet, werden bestuurder en passagier aan een controle onderworpen. De snorfiets bleek een bromfiets te zijn die eind april in Zuidwolde was gestolen. De 16-jarige bestuurder uit Paterswolde kon zich niet legitimeren. Noch hij als ook zijn 17-jarige passagier droeg een helm. Beiden werden wegens heling aangehouden en ingesloten.

Veendam: vrouwen betrapt op winkeldiefstal

De politie heeft woensdagmorgen bij een winkel aan de Veenlustpassage twee Poolse vrouwen (34 en 46) aangehouden voor winkeldiefstal. Ze hadden meerdere artikelen, zoals pennen, batterijen, diskettes en bestek meegenomen zonder te betalen. Ze werden echter betrapt door een medewerker van de winkel. De dames werden meegenomen naar het bureau en na overleg met de officier van justitie moesten beide dames een boete van 90 euro betalen.

Woudbloem: hennepplantage in schuur

In een schuur aan de Hooilandseweg in Woudbloem heeft de politie woensdagmorgen een hennepplantage ontmanteld. Er werden in totaal 596 hennepplanten gevonden. Ook de gebruikelijke kweekapparatuur, zoals lampen en filters waren aanwezig. Alles is in beslag genomen en in overleg met de officier van justitie vernietigd. De stroom werd legaal verkregen. Tegen de 39-jarige bewoner van het pand wordt proces-verbaal opgemaakt.

Leek: vrouw gewond door aanrijding

Een 66-jarige automobiliste uit Leek is woensdagmiddag op de kruising van de Lindensteinlaan met de Oldenoert gewond geraakt. Zij en een 30-jarige automobiliste uit Waskemeer reden elkaar tegemoet over de Lindensteinlaan toen het slachtoffer afsloeg richting de Oldenoert. De twee botsten frontaal op elkaar. De vrouw uit Leek werd voor observatie meegenomen naar een ziekenhuis. Medewerkers van de gemeente Leek regelden tijdelijk het verkeer. De politie maakt een registratie van het ongeval.

Veendam: man raakt rijbewijs kwijt

De politie heeft woensdagmiddag op de Spoorhavenweg het rijbewijs ingevorderd van een 24-jarige automobilist uit Veendam. Tijdens een controle viel hij door de mand toen hij met 120 km/uur werd geklokt, terwijl daar 50 km/uur is toegestaan. Zijn staandehouding betekende dat hij zijn roze papiertje moest inleveren. Tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt.

Godlinze: man rijdt door na aanrijding

Een 63-jarige man uit Appingedam is woensdagmiddag aangehouden voor doorrijden na een ongeval. Hij reed op de Stelterweg in Godlinze tegen een andere auto toen hij achteruit reed. Hij reed echter weg, maar een getuige zag dit gebeuren en noteerde het kenteken. Het portier van de auto raakte flink beschadigd. De 44-jarige eigenaar uit Holwierde doet aangifte en op aanwijzing van de getuige zijn agenten naar de woning van de doorrijder gegaan. Daar troffen ze de verdachte en hij bekende de aanrijding. Tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt.

Aduard: bromfietsrijbewijs ingevorderd

Een 16-jarige bromfietser uit Winsum viel woensdagavond op de Evert Harm Woltersweg door de mand toen hij met te hoge snelheid werd betrapt door agenten. Hij reed agenten met een aardige snelheid voorbij. Een meting leverde een snelheid van 77 km/uur op, terwijl 40 km/uur is toegestaan. Zijn bromfietsrijbewijs werd ingevorderd en tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt.

Veendam: man zonder rijbewijs weer onder invloed

Een 32-jarige automobilist uit Musselkanaal is woensdagnacht aangehouden voor rijden onder invloed. Bij de politie kwam een melding binnen dat een automobilist slingerend over de N366 richting Alteveer reed. Agenten reden de auto tegemoet, maar voor de auto reed iemand ander die iedere tegemoetkomende auto met lichtsignalen waarschuwde. De auto erachter had de gehele rijbaan nodig. Ze zijn gekeerd en zijn er achteraan gegaan. Ze konden de bestuurder uiteindelijk op de verkeerde weghelft tot stoppen dwingen. Hij werd direct aangehouden. Op dat moment stopte ook een 39-jarige automobilist uit Emmen naast de agenten. Hij vertelde dat hij door de alcomobilist was aangereden. De spiegel van zijn auto had schade. De politie maakt hiervan een registratie. Op het bureau bleek dat de verdachte 1,35 promille alcohol in zijn bloed had. Zijn auto werd in beslag genomen. Hij was de afgelopen vijf jaar namelijk al vier keer eerder met drank op achter het stuur gepakt. Hierdoor had hij al geen rijbewijs meer. Na verhoor mocht de man het bureau verlaten en tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt.

Oude Pekela: mannen aangehouden voor diefstal

De politie heeft woensdagnacht op de Industrieweg-Oost twee mannen aangehouden. Het gaat om een 29-jarige man uit Borger en een 22-jarige man (woonplaats nog onbekend). Agenten reden de heren tegemoet en zagen dat de koplamp stuk was. Ze keerden en toen ze er achteraan gingen, zagen ze een hek of rooster uit de geopende kofferbak steken, terwijl er iemand bovenop lag. Ze werden staandegehouden en gecontroleerd. De heren bleken meerdere rollen elektriciteitskabel en gereedschap bij zich te hebben. Ze werden ingesloten voor nader onderzoek. De politie onderzoekt of de mannen ook in aanmerking komen voor soortgelijke diefstallen. Afgelopen weekend vond namelijk een inbraak plaats bij een loods aan de Hendrik Westerstraat. Hierbij zijn circa twintig kabels weggenomen. Het toegangshek en een deur werden geforceerd om binnen te komen. De politie onderzoekt de inbraken.

Provincie: verkeerscontroles

De politie heeft woensdag op verschillende locaties in de provincie een verkeerscontrole gehouden. In Loppersum werden automobilisten voornamelijk gecontroleerd op mobiel bellen achter het stuur, het dragen van de gordel en snelheid. Hierbij werden circa 300 mensen gecontroleerd. Twee automobilisten kregen een bekeuring. Eén voor het niet-handsfree bellen en één voor het niet dragen van de gordel. In Leek en Zevenhuizen kregen vier van de zevenennegentig personen een bekeuring voor het niet dragen van de gordel. Daarnaast kreeg ook nog iemand een bon, omdat hij niet handsfree belde.