Nederlands Kanker Instituut



* Zeventien potentiële borstkankergenen ontdekt

Zeventien potentiële borstkankergenen ontdekt

03-05-2007

AMSTERDAM, 03-05-2007 - Onderzoekers van het Nederlands Kanker Instituut - Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (NKI-AVL) in Amsterdam hebben zeventien nieuwe genen gevonden die zeer waarschijnlijk een rol spelen bij het ontstaan van borstkanker. Het onderzoek is online gepubliceerd in het vooraanstaande wetenschappelijke tijdschrift Nature Genetics.

Onderzoekers dr. Vassiliki Theodorou en projectleider dr. ir. John Hilkens maakten gebruik van een al langer bestaande techniek, `retrovirale insertiemutagenese', die een nieuwe impuls heeft gekregen doordat de genetische code van de muis recent is opgehelderd. Deze techniek is gebaseerd op de eigenschap van retrovirussen om hun DNA in het erfelijk materiaal van de gastheercel in te bouwen. Het geïntegreerde DNA gedraagt zich als kankerverwekkende stof. Het beïnvloedt de activiteit van naastliggende gastheergenen of onderbreekt de genetische code van een gastheergen. Wanneer het betreffende gen een kankergen is, kan deze integratie aanleiding geven tot een tumor.

Doordat het muizengenoom nu bekend is kan de integratieplaats van het ingebouwde virale DNA nauwkeurig worden opgespoord. Vervolgens kan het gen worden geïdentificeerd dat door het ingebouwde virus DNA wordt beïnvloed. Het is voor het eerst dat er zoveel borstkankergenen in een keer op deze manier in kaart zijn gebracht.

Theodorou en haar collega's zochten naar de kankergenen in een muismodel. Onderzoek naar het ontstaan van mammatumoren in muizen geeft ons meer inzicht in ontstaan van humane borstkanker en op termijn wellicht nieuwe mogelijkheden voor therapie.

03-05-2007 | Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis