Weer meer informatie verstrekt door BKR


03.05.2007 / 11:00 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Stichting bkr

Stichting bkr

In 2006 heeft Bureau Krediet Registratie (BKR) bijna 29 miljoen keer informatie verstrekt aan de aangesloten financiële dienstverleners en aanbieders van mobiele telefonie. Dit is 7% meer dan in 2005. Deze toename komt doordat aangesloten organisaties steeds vaker en beter inzicht willen hebben in de financiële situatie van hun klanten. De opgevraagde informatie had betrekking op de krediet- en abonnementsgegevens van ongeveer 10,5 miljoen consumenten. Dit blijkt uit het BKR Jaarverslag 2006 dat vandaag is verschenen.

Ook de informatieverstrekking aan consumenten is in 2006 opnieuw aanzienlijk gestegen. Meer dan 117.000 consumenten vroegen hun eigen gegevens bij BKR op. Dit is ruim 5% meer dan in 2005. Deze stijging komt vooral door de toenemende bekendheid van BKR in het algemeen en van de procedure voor het inzien van de eigen gegevens in het bijzonder.

Fraudebestrijding
Ook in het kader van fraudebestrijding is het aantal informatieverstrekkingen afgelopen jaar enorm gestegen. In 2006 informeerde Verificatie Informatie Systemen B.V., de 100% dochter van BKR, ruim 11 miljoen keer over de nummers van ongeldig verklaarde identiteits- en reisdocumenten uit binnen- en buitenland. Hieronder vallen onder meer paspoorten, visa en rijbewijzen. Dit is 22% meer dan in 2005. Met deze informatie kan snel worden gecontroleerd of een document ongeldig is en wordt op eenvoudige wijze schade bij het bedrijfsleven en de overheid door frauduleus handelen met ongeldige identiteitsdocumenten voorkomen. In meer dan 105.700 gevallen bleek een gecontroleerd document ongeldig te zijn, ruim 20% vaker dan in 2005.

De toename in het aantal raadplegingen en hits is te verklaren uit de stijgende belangstelling voor en noodzaak tot fraudebestrijding. Hierdoor wordt VIS steeds intensiever gebruikt.


----------------------EINDE PERSBERICHT----------------------------------

Noot aan de redactie: voor vragen kunt u contact opnemen met Karin Schreuder, telefoon
0344 61 60 41. Ook kunt u een exemplaar van het jaarverslag bij haar opvragen.