PvdA Rotterdam


PvdA wil onderzoek naar discriminatie in politiekorps

Do 3 Mei 2007
PvdA wil onderzoek naar discriminatie in politiekorps

Als er één organisatie is waar discriminatie niet zou mogen voorkomen dan is dat de overheid. "Immers, die overheid stelt de normen en vraagt van haar burgers zich conform wet- en regelgeving te gedragen. Om geloofwaardig te blijven, zal diezelfde overheid dus het goede voorbeeld moeten geven", vindt Peggy Wijntuin, gemeenteraadslid voor de PvdA in Rotterdam. Toch blijkt uit een landelijk onderzoek van Politie en Wetenschap dat allochtone agenten veelvuldig last ondervinden van discriminatie op de werkvloer. Hoewel openlijke discriminatie niet vaak wordt gemeld, ervaren veel politiemensen met een buitenlandse achtergrond dat promotie voor autochtone collega's gemakkelijker is. Een geremde loopbaanontwikkeling is een reden voor veel agenten om het korps te verlaten.

Wijntuin: "Discriminatie is voor de PvdA altijd onacceptabel. Iedereen heeft recht op een inspirerende werkplek waar je net zoveel kansen krijgt als mensen met een andere achtergrond." Peggy Wijntuin heeft het college van burgemeester en wethouders dan ook kritische vragen gesteld over dit onderwerp. Zij dringt bijvoorbeeld aan op een nauwkeurig onderzoek over discriminatie op de werkvloer in het Politiekorps Rotterdam-Rijnmond.
Vorig jaar registreerde de politie slechts drie klachten over discriminatie in het korps. Deze werden ongegrond verklaard. Mede hierom ziet het college weinig heil in een onderzoek. "Maar dat aantal van drie zegt weinig. Want vanwege het macho-imago van de politie zullen agenten niet snel geneigd zijn aangifte te doen. Bovendien blijkt uit onderzoek dat werknemers die zich niet gewaardeerd voelen, dit niet melden, maar zich eerder en vaker ziekmelden", weet Wijntuin.

Het feit dat dit thema sinds kort prioriteit heeft in het korps is volgens haar een signaal dat er meer aan de hand is. "Daar komt bij dat er een gedetailleerder beeld vereist is nu in een landelijk onderzoek is aangetoond. Saillant is, dat naar verluidt, een relatief groot aantal allochtone agenten uit het korps Rotterdam-Rijnmond daaraan heeft deelgenomen." Een reden temeer wat Peggy Wijntuin betreft om tot nader onderzoek over te gaan. De Politiebond ANPV en hoofdcommissaris Bert Poelert (directeur Landelijk Expertisecentrum Diversiteit) willen eveneens dat de onderste steen boven komt.

Dossiers


* Emancipatie & participatie

* Peggy Wijntuin