Gemeente Lansingerland


Raad kiest locatie Stadskantoor
locatie stadskantoor 100pxl.jpg

Het nieuwe gemeentehuis van Lansingerland komt op de hoek van de Boterdorpseweg met de Schiebroekseweg.

Op 26 april 2007 heeft de gemeenteraad van Lansingerland vergaderd over de locatie waar het nieuwe gemeentehuis gaat komen. Gekozen is voor de hoek van de Boterdorpseweg en de Schiebroekseweg in de kern Bergschenhoek.

In 2006 was uit zestien locaties al een keuze gemaakt voor twee plaatsen die voor het stadskantoor geschikt bleken. Beide liggen langs de Boterdorpseweg. De eerste locatie ligt tegenover de nieuwe brandweerkazerne op de kop van het toekomstige Landscheidingspark. De tweede ligt tegenover Bergschenhoek BV in de toekomstige wijk Wilderszijde. De beide locaties zijn uitgebreid met elkaar vergeleken.

Op veel punten zijn de locaties gelijkwaardig. De stedenbouwkundige kwaliteit en de grondkosten zijn voor de locatie tegenover de brandweerkazerne iets gunstiger. Tijdens de bijeenkomst van de raadscommissie Algemeen Bestuur en Veiligheid op 12 april bleken veel fracties grote moeite te hebben met bouwen in het Landscheidingspark. Gevraagd werd om compensatie van groen. De lokatie Landscheidingspark werd daardoor in financiële zin minder gunstig. Verder werd duidelijk dat de kans op vertragingen door bezwaarprocedures op de locatie in het Landscheidingspark groter is.

Het college heeft naar aanleiding van de discussie in de commissie ABV, aan de raad de locatie tegenover Bergschenhoek BV voorgesteld. Dit voorstel is door de Gemeenteraad overgenomen.

Tijdens de Raadsvergadering is een motie van Leefbaar Lansingerland aangenomen om het Bestuurcentrum direct op te nemen in het nieuwe gemeentehuis. Het Bestuurcentrum bestaat uit de Raadszaal, de kantoren van de griffie, de vergaderkamers van de raadsfracties en de representatieve werkkamers van Burgemeester en Wethouders. Momenteel is dit gehuisvest in het voormalige gemeentehuis van Bleiswijk.

Naar verwachting kan het gemeentehuis eind 2010 worden opgeleverd. Het zal dan, inclusief bestuurscentrum, ongeveer 12.000 m² vloeroppervlak hebben. Op termijn moet het gemeentehuis uit te breiden zijn tot 15.000m². De Gemeenteraad heeft nog open gelaten of dit niet in een keer moet worden gebouwd. De kosten zijn bij bouw in één keer lager.

De komende maanden wordt de architectenselectie opgestart. Dit betekent dat na de zomer de keuze voor een architect, een ontwerp en een kredietvoorstel aan de Raad worden voorgelegd.

locatie stadskantoor