Gemeente Uithoorn

Gemeente Uithoorn
Laan van Meerwijk 16
1423 AJ Uithoorn
Postbus 8
1420 AA Uithoorn
Tel: 0297-51 31 11
Fax: 0297-51 32 22
E-mail: gemeente@uithoorn.nl

Vaststelling Hogere Waarde procedure Wet geluidhinder

2 mei 2007 print

Ter bescherming van woningen zijn voor verschillende geluidbronnen grenswaarden opgenomen waaraan een woning mag worden blootgesteld. De ondergrens of ook wel de voorkeursgrenswaarde bedraagt afhankelijk van het type geluidbron 48 dB of 50 dB(A). De bovengrens bedraagt, afhankelijk van het type geluidbron 63 dB of 65 dB(A).

Als een nieuw te bouwen woning of een bestaande woning, bijvoorbeeld vanwege een reconstructie aan een weg, een geluidsbelasting heeft die tussen de voorkeursgrenswaarde of de bovengrens ligt, moeten er maatregelen worden genomen. Kunnen deze maatregelen niet of slechts gedeeltelijk worden uitgevoerd, dan kan voor woningen een hogere waarden worden vastgesteld.

Bevoegdheid nu bij B&W

Voor januari 2007 stelde Gedeputeerde Staten de hogere waarden vast. Het college van B&W diende hiervoor een verzoek in bij GS. Inmiddels is de Wet geluidhinder gewijzigd. Door deze wijziging ligt de bevoegdheid tot het vaststellen van de hogere waarden bij het college van B&W.

Voornemen

Een hogere waarde wordt door een gemeente aangevraagd als de geluidsbelasting vanwege een bron (industrie, weg, spoor) hoger is dan de voorkeursgrenswaarde van 48 dB of 50 dB(A).

Het toetsingskader om te beoordelen in hoeverre een hogere waarde verantwoord kan worden vastgesteld is belangrijk. Hieraan ligt een onderzoeksplicht en een motiveringsplicht aan ten grondslag. De eerste is om vast te stellen wat de geluidsbelasting op een gevel is. De motiveringsplicht om te motiveren dat er een hogere waarde procedure doorlopen moet worden, omdat er geen tot nauwelijks maatregelen getroffen kunnen worden om de gevelbelasting tot de voorkeursgrenswaarde te reduceren.

Inspraak

Belanghebbenden, zoals organisatoren en bewoners, mogen hun mening geven over dit beleidsvoornemen. Hiervoor wordt een inspraakavond georganiseerd. Deze inspraakavond wordt gehouden op dinsdag 22 mei om 19.30 tot 21.00 in kamer 020 van het gemeentehuis. Het stuk is te downloaden of in te zien op het gemeentehuis.

Voor de inspraakavond kunt u zich telefonisch opgeven (513 111) of via het e-mailadres gemeente@uithoorn.nl o.v.v. inspraakavond Hogere Waarde.

Naast deze inspraak kunt u binnen de termijn schriftelijk uw opmerkingen plaatsen, Gemeente Uithoorn, Postbus 8. 1420 AA Uithoorn, o.v.v. inspraak Hogere Waarde procedure Wet geluidhinder. ^

* Deelnota Hogere Waarde geluidshinder