Gemeente Leeuwarden

VVD Leeuwarden VVD Leeuwarden

VVD: huisbezoek onmisbaar bij bestrijding bijstandsfraude

Bron: VVD Leeuwarden (03-05-2007)
Schriftelijke vragen aan het college van burgemeester en wethouders zoals bedoeld in artikel 41, eerste lid, van het Reglement van Orde voor de vergadering van de raad der gemeente Leeuwarden.
3 mei 2007

Geacht college,

De afgelopen tijd is er in gemeenteland commotie en onduidelijkheid ontstaan over het afleggen van huisbezoeken aan bijstandsgerechtigden. Dit naar aanleiding van een uitspraak van de Centrale Raad van Beroep (CRvB) van 14 april jl.. De CRvB zegt in deze uitspraak dat huisbezoeken als zodanig een noodzakelijk en adequaat controle-instrument kunnen zijn om de aanspraak op bijstand te kunnen vaststellen. Dat is op zich winst!

Volgens het CRvB moet echter bij het inzetten ervan recht worden gedaan aan de waarborgen voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer van de bijstandscliënt. Dit betekent dat aan de bijstandscliënt/bewoner vooraf toestemming moet worden gevraagd voor het binnentreden en dat hem/haar vooraf moet worden verteld dat het eventuele weigeren van toestemming geen directe gevolgen heeft voor de bijstandsverlening. Slechts wanneer de gemeente op grond van feiten en omstandigheden reden heeft om te twijfelen aan de rechtmatigheid van de bijstandsverlening, kan het weigeren van toestemming gevolgen hebben. De bewijslast dat de bewoner, na voorgelicht te zijn over zijn rechten, vrijwillig toestemming heeft gegeven voor het binnentreden, berust bij de gemeente. De Centrale Raad van Beroep heeft geoordeeld dat het enkele feit dat op de bijstandscliënt een bepaald risicoprofiel van toepassing is, geen redelijke grond vormt om zonder toestemming medewerking te kunnen verlangen voor het afleggen van een huisbezoek.

Het is dus een beetje een dubbele uitspraak die in de praktijk voor de nodige interpretatieverschillen en uitvoeringsproblemen kan zorgen. Want hoe kan je twijfel aan rechtmatigheid van de bijstand bewijzen, als je geen (onaangekondigd) huisbezoek kan afleggen?

Huisbezoek is volgens de VVD Leeuwarden een onmisbare schakel in de bestrijding van bijstandsfraude. Ook met het oog op het behoud van het draagvlak voor de sociale zekerheid. De VVD Leeuwarden is groot voorstander van het continueren van de huisbezoeken. Daarom heeft de VVD de volgende vragen:


* Wat zijn de consequenties van de uitspraak van de Centrale Raad van Beroep met betrekking tot huisbezoeken, volgens het college van b. en w.?

* Kan Leeuwarden uit de voeten met de door de Centrale Raad van Beroep gestelde voorwaarden? Waarom wel/niet? Wat zijn de gevolgen voor de praktijk in Leeuwarden? Leeuwarden werkt ook met risicoprofielen, moet deze aanpak worden heroverwogen?
* Welke beperkingen legt de uitspraak Leeuwarden feitelijk op ten opzichte van de oude situatie?

De gemeenten Amsterdam en Den Haag hebben inmiddels aangegeven gewoon door te zullen gaan met huisbezoeken bij alle nieuwe aanvragers. De rechter heeft het namelijk niet verboden. Deze gemeenten zien dit als het middel om onterechte uitkeringen te voorkomen. In Amsterdam leiden de huisbezoeken er bijvoorbeeld toe dat 30% van de aanvragen alsnog wordt afgewezen.


* Wat is de lijn van het college van b. en w. in Leeuwarden (in dit verband)?

De G4 (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht) hebben er inmiddels bij minister Donner op aangedrongen de wettelijke ruimte voor huisbezoeken te verruimen. Eerder heeft staatssecretaris Aboutaleb aangegeven dat hij de wet wil aanpassen als rechters het afleggen van huisbezoeken gaan verbieden. Een kamermeerderheid stond daar achter. Ook de VNG vraagt zich af of de wet niet moet worden aangepast om fraudebestrijding goed in te kunnen zetten, omdat die van belang is voor het behoud van draagvlak in de sociale zekerheid. In zowel artikel 8 van het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens (EVRM) en in artikel 10 van de Grondwet staat, dat er in de wet beperkingen kunnen worden gesteld aan de eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer.


* Is het college van b. en w. van mening dat er door de uitspraak negatieve consequenties zijn voor het handhavingsbeleid van Leeuwarden? Zo ja, is het college van b. en w. (eventueel met de G27-gemeenten) dan ook bereid bij CDA-minister Donner en PvdA-staatssecretaris Aboutaleb (beide Sociale Zaken) aan te dringen op de wettelijke verruiming en verankering voor (onaangekondigde) huisbezoeken? Zo nee, waarom niet?
* Indien er door de uitspraak negatieve consequenties zijn voor de fraudebestrijding in Leeuwarden, is de VVD Leeuwarden overigens voorstander van een wettelijk verbod op het weigeren van een huisbezoek, dat geeft duidelijkheid.

Wij hopen en verwachten dat u de vorenstaande vragen op korte termijn kunt beantwoorden.

Met vriendelijke groet,

Namens de VVD-fractie,
Aukje de Vries.