KWF Kankerbestrijding



persbericht

Erik van Muilekom krijgt Muntendamprijs 2007

Amsterdam, 3 mei 2007 KWF Kankerbestrijding heeft de Prof. dr. P. Muntendamprijs 2007 toegekend aan verpleegkundig specialist Erik van Muilekom, verbonden aan het Nederlands Kanker Instituut Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (NKI-AVL). Hij krijgt de prijs ter waarde van 50.000, vanwege zijn inzet voor de deskundigheidsbevordering van de oncologieverpleegkunde en zijn bijdrage aan de voorlichting voor kankerpatiënten. KWF-voorzitter Marten Oosting reikt de onderscheiding uit op 12 mei 2007 tijdens de landelijke KWF-dag in het Beatrixtheater in Utrecht.

Verdiensten

KWF Kankerbestrijding reikt sinds 1976 jaarlijks de Prof. Dr. P. Muntendanprijs uit voor personen met bijzondere verdiensten voor de kankerbestrijding in Nederland. Deze verdiensten kunnen liggen op terreinen als wetenschappelijk kankeronderzoek, patiëntenzorg, voorlichting, fondsenwerving, vrijwilligerswerk of anderszins. Van Muilekom ontvangt de Muntendanprijs 2007 voor zijn inzet voor de professionalisering van de oncologieverpleegkunde in Nederland. Naast oncologieverpleegkundige is Van Muilenkom de afgelopen 15 jaar actief geweest in diverse functies binnen de Nederlandse Vereniging van Oncologie Verpleegkundigen (VvOV), de huidige V&VN Oncologie. Hij gaf vele presentaties, ontwikkelde en organiseerde cursussen, congressen en symposia, schreef artikelen en is mede-auteur van het in 2006 verschenen Handboek prostaatcarcinoom.

Verzorging onder druk

Van Muilekom heeft de oncologieverpleegkunde de afgelopen jaren sterk zien veranderen. In medische kring staat de oncologieverpleegkundige in hoog aanzien. Het niveau van de opleiding is hoog en de verpleegkundige krijgt steeds meer verantwoordelijkheid. Van Muilekom: "Hoewel de arts natuurlijk hoofdbehandelaar blijft, wordt de verpleegkundige steeds vaker de centrale persoon die de zorg coördineert en betrokken is bij het nemen van beslissingen.

Maatschappelijk gezien is de waardering voor de oncologieverpleegkundige echter gering. De werkdruk is hoog en de salariëring, gezien de benodigde deskundigheid en verantwoordelijkheid, laag. Van Muilekom: Het gaat mij niet zozeer om de status, maar het gevolg is dat een toenemend aantal verpleegkundigen uit het vak stapt, terwijl de instroom achterblijft. Tel dit op bij de bezuinigingen in de gezondheidszorg en het feit dat het aantal kankerpatiënten jaarlijks stijgt van 70 duizend in 2007 naar 95 duizend in 2015 en de gevolgen zijn duidelijk: nog minder aandacht voor de patiënt. We moeten erop toezien dat de zorg uitermate goed gewaarborgd blijft.

Muntendamprijs

De Muntendamprijs bestaat uit een oorkonde en een penning. Daarnaast mag de prijswinnaar voor een bedrag van 50.000 een bestemming binnen de kankerbestrijding aangeven. Van Muilekom: Ik vind het van groot belang te investeren in deskundigheidbevordering van oncologieverpleegkundigen. Dat zou de huidige zorg van de patiënt verbeteren. Maar zal ook zeker een positieve bijdrage leveren aan ontwikkeling van de verpleegkundige beroepsgroep. Daar ga ik het geld van de Muntendamprijs aan besteden.

De Muntendamprijs wordt uitgereikt op zaterdag 12 mei 2007 tijdens de Landelijke KWF-dag te Utrecht

==============