Partij van de Arbeid

Nieuw in de Kamer: Pierre Heijnen

03-05-2007 11:01

De nieuwe PvdA Tweede Kamerfractie is alweer een tijdje bezig. Eén van de nieuwe gezichten is Pierre Heijnen. De 53-jarige Hagenees was wethouder in Den haag en is sinds maart 2007 woordvoerder binnenlands bestuur en burgerschap. Ik ga mijn stinkende best voor doen voor deze coalitie.

PvdA-loopbaan
Den Haag zit Heijnen in het bloed: Ruim twintig jaar heb ik in de lokale Haagse politiek gezeten. Daarnaast heb ik talloze functies binnen de PvdA vervuld. Eigenlijk heb ik een traditionele PvdA-loopbaan gehad. En toen ik dacht dat de PvdA wel eens zou kunnen gaan regeren, wilde ik graag Kamerlid worden om het fractiebestuur te ondersteunen. Het kan geen kwaad als een ervaren bestuurder deel uitmaakt van de fractie.

Overgang landelijke politiek
De overgang van het lokale naar het landelijke Den Haag viel Heijnen erg mee. Het bevalt goed. Je kunt je nu overal mee bemoeien. Het is geweldig leuk om de fractie te helpen met het voorbereiden en uitdragen van standpunten. En als Kamerlid ben je veel breder en ook internationaler bezig dan als wethouder. Maar minder leuke kanten zijn er ook. Als wethouder zit je aan het stuur en als kamerlid sta je aan de kant te roepen hoe er gereden moet worden. In de stad hadden mijn beslissingen direct effect, nu is er veel meer indirecte invloed.'

Binnenlands bestuur
Heijnen houdt zich in de Kamer voornamelijk bezig met binnenlands bestuur. Het zou bijna revolutionair zijn als we erin slagen het onderscheid tussen gemeenten te vergroten. We moeten af van het idee dat vooral kleine gemeenten alles moeten doen. Durf onderscheid te maken tussen het takenpakket van centrumgemeenten en omliggende gemeenten. We moeten daarbij afzien van allerlei samenwerkingsconstructies. Dat zorgt alleen maar voor bestuurlijke drukte en het schept onduidelijkheid over wie verantwoordelijk is. Dat is slecht voor de lokale democratie.

Ambities
Burgemeester van Den Haag lijkt Heijnen nog een mooie functie, maar op dit moment is zijn belangrijkste politieke ambitie om de coalitie tot een succes te maken. Ik wil het vertrouwen in de PvdA weer terug brengen door goed beleid met een PvdA-gezicht. Verder wil ik een echt Haags kamerlid zijn, aanspreekbaar voor burgers, bedrijven en instellingen in mijn stad. Ik spreek ze liever persoonlijk dan via de televisie.

Persoonlijke leven
Het combineren van Kamerlidmaatschap en het persoonlijke leven gaat Heijnen prima af: Dat is altijd gelukt en dat is nu niet anders. Het lopen van de halve marathon zal er helaas niet meer in zitten. Maar ik voetbal nog steeds bij de veteranen. Ik probeer hobby en werk zoveel mogelijk te combineren. Het is jammer dat voetbalclub ADO Den Haag gedegradeerd is. Maar dat betekent dat ze nu op vrijdag uit moeten spelen. Ik ga dan op een aantal vrijdagen mee naar een uitwedstrijd om daar in de regio meteen een werkbezoek af te leggen.