VVD


3-5-2007

VVD geschokt door actieve hulp KLM aan voortvluchtige nazi's

Voortvluchtige nazi's zijn, direct na de Tweede-Wereldoorlog, via de KLM naar Zuid-Amerika gevlucht. Dit stelde luchtvaarthistoricus Marc Dierikx op 1 mei jl. in het televisieprogramma Netwerk

Dierikx deed deze ontdekking op basis van documenten uit Amerikaanse en Zwitserse archieven. De VVD Tweede-Kamerfractie, bij monde van Hans van Baalen, is geschokt door deze informatie. Van Baalen heeft daarom in een drietal vragen aan de minister van Buitenlandse Zaken opheldering gevraagd. Hij wil dat de regering en de KLM openheid geven over de gang van zaken destijds. "Het gaat er niet om de huidige KLM of de huidige regering verwijten te maken. Dat is niet aan de orde. Waarheidsvinding wel", aldus Van Baalen.

Hieronder treft u de vragen aan

Vragen van het lid Van Baalen (VVD) aan de minister van Buitenlandse Zaken inzake het verzoek van de Amerikaanse autoriteiten in of omtrent 1947 aan de Nederlandse regering betreffende passagiersgegevens van de KLM

Heeft u kennis genomen van de uitzending van het TV-programma Netwerk op dinsdag 1 mei jl., waarin werd gesteld dat de Nederlandse regering in of omtrent 1947 niet bereid was mee te werken aan het door de Amerikaanse regering gevraagde openbaar maken door de KLM van gegevens over passagiers met een nazi-verleden op de routes naar Zuid-Amerika?

2) Beschikt de Nederlandse regering over informatie betreffende het verzoek dat de Amerikaanse regering destijds aan Nederland en de KLM deed, betrof het een officieel danwel en informeel verzoek en hoe is daar destijds door Nederland op gereageerd?

3) Bent u van mening dat het vanuit historisch perspectief van belang is dat KLM openheid van zaken geeft ten aanzien van haar mogelijke rol bij het vervoeren van passagiers met een nazi-verleden. Dit mede gezien de bijzondere band, destijds, van KLM met de Staat der Nederlanden en het predicaat "Koninklijke" van KLM?

2 mei 2007