Financiering wijkaanpak niet uit gemeentefonds

Het geld - 400 miljoen euro - voor de aanpak van de 40 door minister Vogelaar geselecteerde wijken dient niet uit het gemeentefonds te worden gehaald. Het voorstel van het kabinet daartoe is in strijd met het karakter van de algemene uitkering. Bovendien betekent dit een forse en niet onderbouwde herverdeling van middelen ten koste van alle overige gemeenten. Dit stelt de Raad voor de financiële verhoudingen (Rfv) in een onlangs uitgebracht advies over de financiële gevolgen van het regeerakkoord voor gemeenten en provincies. De Rfv stelt voor het geld voor de wijkaanpak te halen uit een meer gerichte verdeling van de middelen voor het grotestedenbeleid (GSB).

In zijn advies schetst de Raad de contouren van een nieuw grotestedenbeleid. Dit beleid dient zich te beperken tot het saneren van (sociale en fysieke) achterstanden in gemeenten die daar zonder extra overheidssteun niet uitkomen. Deze gemeenten zijn daarbij ook gebonden aan extra inspanningen en stringente prestatie-afspraken. Het overgrote deel van het huidige GSB sluit echter aan op het takenpakket waar bijna elke gemeente, in wisselende mate mee te maken heeft. De uitkering uit het gemeentefonds houdt voldoende rekening met de verschillen in kosten van afzonderlijke gemeenten De middelen daarvoor kunnen daarom beter in het gemeentefonds worden gestort. Daarmee kan ook een hoop onnodige overheidsbureaucratie worden geschrapt.

De Raad stelt verder vast dat het regeerakkoord voldoende aanknopingspunten biedt voor een gezonde financiële toekomst voor gemeenten en provincies. Wel wijst de Raad op een aantal risico's en bezwaren bij de plannen van het kabinet voor gemeenten en provincies. De Raad besteedt in dat verband uitgebreid aandacht aan de kosten van veiligheid, het belastinggebied van de decentrale overheden, de aantasting van de provinciale reserves en aan de bekostiging van de Tegemoetkoming Bijzondere Uitgaven voor chronisch zieken en gehandicapten via de gemeenten.

Noot voor redacties (

RVD Mediafeed