Persberichten Lekstroom, 12.00 uur

Utrecht, 03-05-2007

Kleingeldtruc

NIEUWEGEIN Een 75-jarige vrouw uit Nieuwegein werd op woensdag 2 mei het slachtoffer van de kleingeldtruc.

Rond 11.50 uur liep de vrouw op de Zuidstedeweg. Daar werd zij aangesproken door een man met een buitenlands accent, hij zei tegen haar dat hij een Pool was. Hij vroeg of zij een euro kon wisselen. De bejaarde vrouw keek in haar portemonnee, maar bleek hem niet te kunnen helpen. Daarna liep de vrouw verder.

Enkele minuten later rekende de vrouw bij een winkel af en zag daarbij dat meerdere bankbiljetten uit haar portemonnee waren gestolen. Daar zij het geld vlak voordat zij de man sprak nog had, kon hij alleen de dief zijn.

De verdachte was een blanke man van 25 27 jaar, mogelijk van Poolse afkomst, ± 1.70 meter, slank postuur, zwart kort haar met pony en een smal gezicht. Hij droeg een lichtrood overhemd, een blauwe spijkerbroek en zwarte schoenen.

Getuigen van de diefstal of mensen die menen de verdachte te (her-)kennen, wordt verzocht contact op te nemen met de politie van district Lekstroom op telefoonnummer 0900-8844.

Verwarde man

VIANEN Op de Brugstraat werd op dinsdag 2 mei een verwarde man aangehouden.

Rond 13.45 uur zag een politieman een automobilist met hoge snelheid over de Brugstraat rijden. Hij ging achter hem aan en zag dat de automobilist op dezelfde straat stopte, de agent deed hetzelfde. De verdachte liep naar het portaal van een flat en de agent sprak hem aan. De man had geen zin om ter plaatse te blijven, waarop de politieman hem beetpakte. Daarop ging de verdachte, een 26-jarige man uit Vianen, geheel door het lint en ontstond een vechtpartij. De agent drukte de noodknop van zijn portofoon in om assistentie van collegas te krijgen.

Een passant kwam de politieman te hulp. Samen lukte het hen de verdachte onder controle te krijgen en in de boeien te slaan. Kort daarna kwamen de eerste ter assistentie gekomen agenten ter plaatse. De verdachte werd naar het politiebureau overgebracht.

De man bleek geestelijk verward te zijn en is door personeel van een instelling voor geestelijke gezondheidszorg opgehaald.

Illegaal bespoten en asbest

SCHALKWIJK Op woensdag 2 mei werd twee keer proces-verbaal tegen een Schalkwijker opgemaakt.

Rond 14.00 uur zagen politiemensen dat bij een perceel aan de Achterdijk over een lengte van 25 meter de slootkant was doodgespoten. Tegen de bewoner, een 40-jarige Schalkwijker, werd daarvoor proces-verbaal opgemaakt.

Vervolgens zagen de agenten dat in een gebouw op het terrein meerdere pallets met daarop gebroken asbest stonden. De Schalkwijker verklaarde dat de asbest afkomstig was van een ingestorte schuur en dat het door een gerenomeerd asbestbedrijf gesanneerd was. Toen de agenten dat natrokken, bleek het verhaal van de verdachte niet te kloppen. Ook voor deze overtreding wordt proces-verbaal tegen hem opgemaakt. De gemeente gaat de Schalkwijker aanschrijven dat hij het asbest door een gespecialiseerd bedrijf moet laten afvoeren.

Snelheidscontrole

IJSSELSTEIN De politie heeft op woensdag 2 mei van 19.30 uur tot 21.00 uur op de Provincialeweg N210 op snelheid gecontroleerd. Van de 543 passanten, reden er 38 harder dan de toegestane 80 km/u. De topper reed 143 km/u.

Brandstichtingen

HOUTEN Op woensdagavond 2 mei werd op drie plaatsen vermoedelijk brand gesticht.

Rond 20.45 uur werd vermoedelijk brand gesticht in een prullenbak op de Torenmuur. Brandweerinzet bleek hier niet meer nodig. Rond 21.25 uur ging een mobiele toilet op de Lange Schaft in vlammen op en werd door de brandweer geblust. Op de Zonnehout bleek rond 22.10 uur een kledingcontainer in brand te staan. De brand werd door de brandweer snel gedoofd. Tevens bleek dat op dezelfde lokatie een TNT-brievenbus in de brand had gestaan.

In alle gevallen heeft de politie aanwijzingen dat het om brandstichting gaat. Getuigen wordt verzocht contact op te nemen met de politie van district Lekstroom op telefoonnummer 0900-8844.

Onderzoek brand in autos

(Zie persberichten Lekstroom d.d. 02-05-2007: Autos in de brand)

LOPIK De politie stelt een uitgebreid onderzoek in naar de branden die uitbraken op woensdag 2 mei omstreeks 03.45 uur.

Twee geparkeerde autos op de Kolfbaan gingen in vlammen op. Bij het onderzoek zijn aanwijzingen gevonden waardoor het vermoeden van brandstichting niet is uit te sluiten. Daarnaast bleek dat er sprake was van diefstal van benzine. Het is niet uitgesloten dat de diefstal van de benzine verband kan houden met de branden.

Tijdens het (buurt)onderzoek naar de branden kwam ook naar voren dat mogelijk uit meerdere autos benzine zou zijn gestolen. Er is op dit moment slechts één aangifte binnengekomen. Om een compleet beeld te krijgen van de hoeveelheid diefstallen, over de werkwijze, of er opsporingsindicaties zijn, verzoekt de politie altijd aangifte te doen. Uiteraard wil de politie ook graag in kontakt komen met eventuele getuige(n) of personen die informatie hebben over de branden en/of de diefstallen. Men kan kontakt opnemen met de politie van district Lekstroom via telefoonnummer 0900-8844.