Universiteit Maastricht

Top 3% studenten studeren `gratis' aan de UM
(berichtdatum: 3-5-2007)

De Universiteit Maastricht wil ruimte bieden aan talent. Het aantrekken, koesteren en stimuleren van getalenteerde studenten is een van de speerpunten in het Strategisch Programma 2007-2010. Talent moet herkend worden, de ruimte krijgen en beloond worden. In dit kader is een nieuwe regeling ingesteld om de top 3% studenten `gratis' te laten studeren aan de UM.

Beurs
Met ingang van collegejaar 2007/2008 komen de beste 3% studenten van elke jaargang in aanmerking voor een beurs die gelijk is aan het betaalde collegegeld over het betreffende studiejaar. Voorwaarde is dat de topstudent zijn of haar studie voortzet aan de UM in het daaropvolgende studiejaar. Dit geldt uiteraard niet voor studenten in het laatste jaar van hun masteropleiding. Zij krijgen hetzelfde bedrag uitgekeerd in de vorm van een prijs (in plaats van een beurs).

Selectie
Selectie van de `beste 3%' studenten vindt plaats per faculteit. Elke faculteit stelt eigen selectiecriteria vast op basis van een aantal UM-brede voorwaarden. De criteria worden voor aanvang van het studiejaar bekendgemaakt. In het aankomende studiejaar gaat de regeling van start voor het eerste jaar van alle bachelor- en masteropleidingen. Vervolgens wordt de regeling getrapt ingevoerd in de daaropvolgende jaren. Studenten kunnen elk jaar opnieuw meedingen naar de beurs of prijs. Als het lukt om elk jaar tot de beste 3% te behoren, is het mogelijk de hele studie `gratis' - met volledige compensatie van het collegegeld - te doorlopen. Overige studiekosten en kosten voor levensonderhoud vallen niet onder de regeling.