Gemeente Cromstrijen


Cromstrijen gestart met proef vrije sluitingstijden

Net als de gemeente Oud-Beijerland startte de gemeente Cromstrijen met een proef van zes maanden voor het vrijgeven van de sluitingstijden aan een tweetal horecabedrijven in de woonkern Numansdorp. De gemeente hoopt met deze proef te bereiken dat bezoekers meer gespreid de horeca verlaten en zich niet meer massaal op één tijdstip op straat bevinden.

Het centrumgebied van Numansdorp kampt al ruimte tijd met horeca gerelateerde overlast. Met name na de sluitingstijd van 3.00 uur in de nacht van zaterdag op zondag is een groot deel van het uitgaanspubliek te vinden op de kruising bij de Rabobank. Wanneer de politie dan optreedt, heeft dat tot gevolg dat het uitgaanspubliek de wijk in trekt met alle nadelige gevolgen van dien.

De proef loopt is gelijk aan de proef die in de gemeente Oud-Beijerland al ruime tijd van start is. De positieve effecten in Oud-Beijerland gaven ook Cromstrijen het besluit om te werken met het tijdelijk vrijgeven van de sluitingstijden. Door het vrijgeven van de sluitingstijden verlaten de bezoekers meer gespreid de horeca en zijn zij zich niet meer massaal op één tijdstip op straat. Dit resulteert in minder agressie, minder baldadigheid en minder lawaai.

Of de huidige overlast door middel van een ander sluitingstijdenregime daadwerkelijk in positieve zin vermindert, is op voorhand moeilijk te zeggen. De beoogde effecten zijn echter de moeite waard om dit door middel van een proef vast te stellen. Vanaf 28 april jl. konden de twee horecabedrijven, te weten café 'Rust Wat en café 'de Vrije Wereld', hun lokaliteit sluiten wanneer zij willen. Wij kozen voor een periode van zes maanden om een representatieve periode te hebben, waarin diverse indicatoren kunnen worden gevolgd (o.a. politiemutaties). Bij geen of onvoldoende effect kan de proef direct worden beëindigd. De afspraken tussen de partijen legden wij vast in een convenant.

Na afloop van de proefperiode vindt er een evaluatie plaats. Op basis van de uitkomsten hiervan bekijkt de gemeente of het vrijgeven van de sluitingstijden een vervolg moet krijgen en zo ja, met welke exploitanten in Numansdorp en Klaaswaal.