Kiezen voor schone 'bling' 03 mei 2007, New York - De in 2006 uitgebrachte film 'Blood Diamond' speelt zich af in Sierra Leone, waar in de jaren negentig een burgeroorlog werd uitgevochten. De strijd werd onder meer gefinancierd met de opbrengst van diamanten, die dan ook heel toepasselijk conflict- of bloeddiamanten worden genoemd. Het verhaal in Blood Diamond is fictief, maar het decor is gebaseerd op de werkelijkheid. Ook nu nog ondervindt Sierra Leone de gevolgen van de handel in bloeddiamanten.

Op zoek naar diamanten in Sierra Leone. Foto: Unicef/HQ01-0132/LeMoyne
Op zoek naar diamanten in Sierra Leone. Foto: Unicef/HQ01-0132/LeMoyne

In 2000 is een begin gemaakt met de uitbanning van het gebruik van bloeddiamanten voor de financiering van de strijd van rebellenbewegingen. In dat jaar kwamen de zuidelijke Afrikaanse landen die diamantmijnen exploiteren bijeen in Kimberley, Zuid-Afrika. Zij spraken in het 'Kimberley Process' af dat diamanten niet mogen worden gebruikt voor de aanschaf van wapens. Diamanten die 'schoon' zijn worden voorzien van een certificaat zodat de herkomst duidelijk is en bloeddiamanten kunnen zo makkelijker worden opgespoord.

Dubieuze 'bling'
De gevolgen van de burgeroorlog in Sierra Leone zijn nog steeds merkbaar. Dat ondervonden drie Amerikaanse hip-hop artiesten die aan een aantal diamantmijnen en vluchtelingenkampen een bezoek brachten. Paul Wall, Wu-Tang Clan-lid Raekwon en Tego Calderon hebben zelf een aardige collectie diamanten. De glimmertjes staan in hun wereld voor succes en als je er veel van hebt dan heb je het gemaakt. De hip-hoppers waren er tot voor kort niet van bewust dat al die 'bling' wel eens een dubieuze herkomst zou kunnen hebben. En dat voor hun rijkdom anderen een hoge tol hebben betaald, bijvoorbeeld in Sierra Leone.

Paul Wall is rapper, dj en juwelier. Hij draagt 'grillz' met diamanten over zijn tanden. Foto: Unicef Paul Wall is rapper, dj en juwelier. Hij draagt 'grillz' met diamanten over zijn tanden. Foto: Unicef

Hun reis is vastgelegd in de documentaire 'Bling: A Planet Rock', die in samenwerking met het United Nations Development Programme (UNDP) en de Amerikaanse zender VH1 tot stand is gekomen. De artiesten waren diep onder de indruk van wat ze zagen. "Wij wisten niet dat mensen voor diamanten zijn gestorven," zegt Raekwon. En rapper Kanye West, die ook in de documentaire aan het woord komt, vindt het ironisch dat diamanten zwarte mensen in de VS het gevoel geven dat ze succesvol zijn, terwijl mensen in Afrika er aan onderdoor gaan.

Een stem voor de diamantdelvers Het UNDP wil met de documentaire bereiken dat de miljoenen diamantdelvers die voor een karig loon hun werk moeten doen, een stem krijgen. Ze moeten de kans krijgen op een beter bestaan. Daarvoor moeten de afnemers van diamanten, zoals de Amerikaanse hip-hop artiesten, weten wat voor waar ze in huis halen. 'Bling' is prima, zolang het maar schone bling is.