FNV

3-5-2007 Grenzen toch zonder meer open

Sinds afgelopen dinsdag zijn de grenzen toch zonder meer open voor werknemers uit Midden- en Oost-Europa. Vanaf 1 mei hebben zij geen werkvergunning meer nodig om in Nederland aan de slag te gaan. Volgens Bouwend Nederland, de vereniging van bouw- en infrabedrijven, heeft de Tweede Kamer er verstandig aangedaan om de grenzen open te stellen voor de Oost-Europeanen.

FNV Bondgenoten is minder enthousiast. Werkgevers die met malafide uitzendbureaus in zee gaan, kunnen niet aansprakelijk worden gesteld als het uitzendbureau de Poolse werknemers te weinig betaalt. Of als de koppelbaas het niet zo nauw neemt met de veiligheidsvoorschriften. De bond heeft daarom minister Donner gevraagd wettelijke afspraken te maken over de inlenersaansprakelijkheid. Minister Donner heeft dinsdag echter alleen beloofd een onderzoek in te stellen om te bekijken of het zin heeft om certificaten van goed gedrag voor uitzendbureaus in te stellen, om zo uitbuiting tegen te gaan.

Henk van der Kolk, voorzitter van FNV Bondgenoten, vindt dat niet voldoende. Van der Kolk: "Deze schijnconstructies leiden tot oneerlijke concurrentie en uitbuiting. Vaak zijn de arbeidsvoorwaarden voor Nederlanders en Polen niet gelijk. Veel Polen worden onder het cao-loon of zelfs onder het minimumloon betaald. Dat probleem verdwijnt niet zo maar, zonder goede wetgeving. Dat komt doordat een Pool, die hier ver onder de cao wordt betaald, nog steeds veel meer verdient dan in zijn eigen land. Minister Donner had met wet- en regelgeving de problemen rond de schijnconstructies moeten oplossen."

FNV Bongenoten geeft echter niet op. "Nieuwe ronden, nieuwe kansen. We blijven doorgaan op deze weg", aldus Van der Kolk. "We blijven met Donner in gesprek over de inlenersaansprakelijkheid. Als dat onderzoek uitkomt, kunnen we de kwestie weer aankaarten." De vakbond probeert nu aan de cao-onderhandelingstafels dit punt ter sprake te brengen. Van der Kolk: "Ook zal de bond naar de arbeidsinspectie stappen, zodra er een melding van ontduiking van het cao-loon binnen is." Verder blijft FNV Bondgenoten het onderwerp 'Gelijk werk, gelijk loon' onder de aandacht van Tweede Kamerleden brengen.

Right 2 unite