FNV

3-5-2007 Jongeren zien de toekomst zitten

Maak een videoclip van je toekomstige werkplek. Of een website of een moodboard. Dat is de opdracht van de designwedstrijd, die FNV Jong samen met muziekzender TMF en de Regionale Opleidingsinstituten heeft uitgezet. De winnaar van de designwedstrijd krijgt een workshop 'Realiseer je toekomst''.

Gelukkig blijkt zo'n workshop niet hard nodig. Werkende jongeren zijn positief over hun kansen en positie op de arbeidsmarkt over 10 jaar. Dat blijkt uit een enquête onder jongeren, gehouden door bureau Netpanel in opdracht van FNV Jong. De meesten verwachten dan een vast contract te hebben en vanuit huis te kunnen werken. De overgrote meerderheid van jongeren (78 procent) vindt een vaste aanstelling belangrijk.

Jongeren vinden in hun huidige baan het plezier in hun werk, ontwikkelingsmogelijkheden en een goed salaris het belangrijkst. "Het onderwerp werk is 'hot' onder jongeren. Zij hebben duidelijke wensen en ideeën", aldus Judith Ploegman, voorzitter van FNV Jong.

Uit de enquête komt onder meer naar voren dat een opleiding en ontwikkelingsmogelijkheden voor bijna tweederde van de jongeren zelfs even belangrijk zijn als het werk zelf. Zij vinden een aanvullende opleiding of bijscholing ook nodig om in de toekomst succesvol te zijn op de arbeidsmarkt. "Wat die ontwikkelingsmogelijkheden betreft, zijn we op de goede weg", legt Ploegman uit. "Scholing is een belangrijke issue voor de FNV, ook aan de cao-onderhandelingstafels."

Want hoewel de jongeren over het algemeen optimistisch zijn, voorzien zij toch wel enige obstakels in hun loopbaan. Zo verwachten drie van de tien werkende jongeren binnen 10 jaar met een reorganisatie te maken te krijgen. Nog eens 15 procent gaat er van uit dat er binnen 10 jaar meer flexibele contracten zijn. Maar scholing, een goed netwerk en veel verschillende werkervaring denken de meeste jongeren dat deze hindernissen wel te overkomen zijn.

De meerderheid van de jongeren is bovendien flexibel: 58 procent verwacht over 10 jaar niet meer hetzelfde beroep te hebben. Dat vinden zij niet zo erg, want deze jongeren willen doorgroeien naar een betere functie, desnoods in een ander vak. Of ze zien wel wat in afwisseling. Bekijk de videoclip>>

Right 2 unite