FNV

3-5-2007 Onzekerheid lot werknemers ABN AMRO

Nu Fortis, Santander en the Royal Bank of Scotland een hoger bod op de ABN AMRO hebben gedaan dan de Britse bank Barclays, ziet de toekomst er grimmiger uit voor duizenden werknemers van Nederlands grootste bank. Niet alleen omdat er veel banen in ons land kunnen worden geschrapt, doordat Fortis een eigen bankennetwerk heeft. Ook omdat het bankentrio van plan is ABN AMRO op te splitsen en hele bedrijfsonderdelen wil verkopen.

"The Bank of Scotland heeft een oogje op de Verenigde Staten. De Spaanse bank Banco Santander wil Zuid-Amerika en Zuid-Europa. ABN AMRO is door de aankoop van Italiaanse bank Anton Veneta voor Santander natuurlijk een interessante partij. En Fortis wil de Benelux, en misschien een groter deel van Noord-Europa", aldus Fred Polhout, bestuurder van FNV Bondgenoten. "Wat deze mega-banken doen is de kleine banken in een bepaalde regio, bijvoorbeeld Zuid-Amerika, insluiten en opkopen. Daar waar er overlap met de eigen bank bestaat, kunnen er duizenden en duizenden arbeidsplaatsen verloren gaan."

FNV Bondgenoten staat daarom niet te springen voor een overname van het trio. "We zijn natuurlijk ?berhaupt niet blij met welke overname dan ook. Want waar is dat voor nodig? Het gaat hartstikke goed met ABN AMRO", legt Polhout uit. "Maar goed, het hedgefund TCI, dat veel aandelen ABN AMRO in zijn bezit heeft, vindt dat de aandeelhouders niet genoeg aan de bank verdienen. Nu deze drie banken 39 euro per aandeel hebben geboden, zien de aandeelhouders geen goud meer zoals bij het bod van Barclays. Ze zien nu platinum schitteren met een zak diamanten ernaast."

Als er dan toch een overname moet komen, ziet de bond meer in een fusie met Barclays. "Niet alleen omdat dan in Nederland niet zoveel arbeidsplaatsen verloren gaan, maar ook wereldwijd", aldus Polhout. "Bij een overname door Barclays gaan er met name in Engeland zo'n 22.600 banen verloren. Dat is niet niks. We hebben vorige week met de collega's van de Engelse bond Abacus in Athene overlegd. Daarbij zijn we tot de conclusie gekomen dat dit toch nog beter is dan de overname door het trio. Omdat het banenverlies wereldwijd vele malen hoger zal zijn. Er zijn nu natuurlijk nog geen cijfers bekend. Maar dat het massaal zal zijn, kun je op je klompen aanvoelen."

Het is nog niet bekend welke partij ABN AMRO uiteindelijk over zal nemen. Tegen topman Groenink van de ABN AMRO loopt vandaag een rechtzaak in de Ondernemingskamer van het Hooggerechtshof in Amsterdam. Het gerucht gaat dat Groenink de Amerikaanse ABN AMRO-dochter La Salle snel heeft willen verkopen aan the Bank of Amerika, om de ABN AMRO niet langer interessant te laten zijn voor de Bank of Scotland. Het bankentrio heeft namelijk laten weten alleen dan in een overname van ABN AMRO geinteresseerd te zijn, als La Salle nog een onderdeel van de bank vormt. Voor de verkoop van La Salle is de toestemming van de aandeelhouders vereist maar niet verkregen. De aandeelhouders voelen zich daarom gepasseerd. De aandeelhouders willen nu dat verkoop van La Salle onwettig wordt verklaard. Om 16 uur vanmiddag doet de voorzitter van de Ondernemingskamer uitspraak in de zaak. "Als de rechter Groenink in het ongelijk stelt, dan staat het hele spel opnieuw op de kaart," zegt Polhout.

Ook in Amerika loopt een rechtszaak tegen de bedrijfstop van de ABN AMRO. Investeerder Halpert Enterprises wil dat het bestuur van ABN AMRO zijn goedkeuring aan de fusie met Barclays intrekt en alternatieven zoekt. Polhout: "Enfin, we zullen wel zien. De echte strijd om de ABN AMRO zal volgende week pas losbarsten." Lees meer: http://www.beurs.nl/nieuws/artikel.php?id=221833&taal=NL

Right 2 unite