FNV

3-5-2007 Work First Projecten slaan door

Gordijn haakjes maken, pizzadozen vouwen, Hema kauwgum inpakken en kleerhangertjes sorteren. Bezigheidstherapie? Nee, dit zijn serieus de werkzaamheden waarmee gemeenten willen dat uitkeringsgerechtigden arbeidsdiscipline leren, werkervaring opdoen en hun kansen op de arbeidsmarkt vergroten.

Sommige uitkeringsgerechtigden noemen dit soort werk een veredelde vorm van slavenarbeid. Want deelnemers aan de projecten krijgen vaak alleen hun bijstandsuitkering. En bijstand is veel minder dan het minimumloon. Wie de Work-First werkzaamheden weigert, krijgt zelfs helemaal geen uitkering. De FNV vindt dat werk moet lonen. De vakcentrale ziet meer in begeleiding naar werk met behulp van een uitkering - en eventueel een bonus- dan met behoud van uitkering. "Maar als het mensen echt helpt een baan te vinden, dan kan daar tijdelijk wel van worden afgeweken. Het traject naar een echte baan mag echter niet te lang duren, hooguit drie tot zes maanden", aldus Leo Hartveld, federatiebestuurder van de FNV. "Als het langer duurt, hoor je minstens het minimumloon of het cao-loon te krijgen. Anders wordt het dwangarbeid."

De gemeenten noemen de Work-First projecten een succes. Sinds de invoering van de nieuwe bijstandswet in 2004 is het aantal bijstandsuitkeringen gedaald. Sterker nog: we zitten nu op het laagste niveau sinds 25 jaar. En daarin schuilt voor veel gemeenten het succes. Veel gemeentebestuurders gebruiken de Work First-projecten om mensen te ontmoedigen gebruik te maken van hun recht op bijstand. Veel wethouders denken dat degenen die afgeschrikt worden door het Work-First regime uit zichzelf wel werk vinden of weer naar school gaan. Maar vrijwel geen enkele gemeente heeft echt zicht op wat er met de afhakers gebeurt. Alleen Apeldoorn deed onderzoek naar de Work-First-weigeraars. Wat bleek: vijf procent van hen had vervolgens helemaal geen inkomen meer. Lees meer>>

de rest op de site: De FNV is tegenstander van Work First-projecten die eigenlijk als enige doel lijken te hebben om mensen af te schrikken als zij een uitkering aan willen vragen. "Wij zijn wel voor combinaties van leren en werken om ervoor te zorgen dat mensen snel weer aan de slag komen. Maar dan moeten de gemeenten ook daadwerkelijk in de werkzoekenden investeren. Deze mensen moeten bijvoorbeeld bijscholing krijgen", legt Hartveld uit. "En er moeten banen zijn, voor mensen die het traject hebben doorlopen."

Een aantal gemeenten investeert hun geld nu niet in de scholing van werkzoekenden en het creëren van werkgelegenheid. Volgens de Amsterdamse rekenkamer geven zij de belastingcenten van de burgers uit aan commerciële reïntegratiebedrijven. Jobcoaches blijken handige jongens. Ze sturen werklozen van het ene naar het andere traject zodat het reïntegratiebedrijf optimaal kan profiteren van de uitstroompremies die de gemeenten als beloning verstrekken. Uit onderzoek van de Amsterdamse rekenkamer blijkt dat een reïntegratiebedrijf wel tot drie keer toe zo'n premie kan opstrijken voor een en dezelfde werkloze.

De deelnemers aan het Work-First programma moeten bovendien vaak onder afschuwelijke omstandigheden werken. In Amsterdam heeft Bouw- en Woningtoezicht zelfs een project laten sluiten omdat de brandveiligheid niet op orde was. Vaak komen dit soort zaken niet aan het licht. Sommige reïntegratiebedrijven, zoals Consolid in Amsterdam, dreigen de deelnemers met 'rotklussen' als ze met de pers over de wantoestanden praten. In Roosendaal mochten deelnemers aan de Work-First projecten niet met FNV Lokaal in gesprek. Dit terwijl de kaderleden signalen hadden doorgekregen dat de deelnemers grof en intimiderend werden behandeld. Er werd nauwelijks rekening gehouden met de gezondheidsklachten waar sommige werkzoekenden mee kampen. Hartveld: "In dit soort gevallen loopt het uit de hand met de Work-Firstprojecten," aldus Hartveld.

FNV Lokaal gaat nu structureel in kaart brengen of de plaatselijke Work-First projecten wel deugen. De FNV vindt uiteraard dat de arbeidsomstandigheden in Work-First projecten goed moet zijn. Hartveld: "Work-First projecten moeten daarom ransparant en controleerbaar zijn. En ze moeten mensen echt verder helpen." De FNV vraagt de gemeenten duidelijke regels over kwaliteit, duur en beloning bij Work Firstprojecten op te stellen en zich aan deze regels te houden. Hartveld: "Het gaat om heldere criteria, kwaliteitseisen waar een deugdelijk Work-First project aan moet voldoen." Lees meer>> http://www.fnv.nl/helpjezelf/Lokaal/work_first/default.asp

Right 2 unite