Gemeente Wageningen

Evaluatie brede-wijk scholen afgerond

In augustus 2004 is in Wageningen de eerste brede-wijk school gestart onder de naam brede-wijk-school Nude. Halverwege het schooljaar 2005-2006 startte de tweede brede school: brede-wijk-school Midden. Het functioneren van het concept en de ontwikkeling van beide scholen is onlangs geëvalueerd.

Onder de brede-wijk-school wordt in Wageningen verstaan: een netwerk van onderwijs, welzijn en zorg voor kinderen en ouders dat zoveel mogelijk aanbod op maat biedt met betrekking tot opvoeding, vrije tijd en onderwijs en dat tegelijkertijd beoogt de sociale samenhang in de wijk te bevorderen. Het is een `brede' school, omdat gepoogd wordt zoveel mogelijk partijen aan het te bouwen netwerk te laten deelnemen. Het is een `wijk' school, omdat op wijkniveau wordt toegewerkt naar meer en betere samenwerking.

De partners voor de brede-wijk-scholen in Wageningen zijn: gemeente Wageningen, Welvada, PPO de Link, Trivium, Kruiswerk West Veluwe, Vilente en ROC A12. Uit de evaluatie blijkt dat alle partners van mening zijn dat de brede-wijk-scholen gecontinueerd moeten worden. De volgende conclusies blijken uit het onderzoek:

- alle instellingen staan acher de gezamenlijke doelstellingen en dragen deze uit. De partners zijn positief over de samenwerking: contacten zijn verbeterd, drempels zijn verlaagd, er zijn kortere tijdslijnen en mensen weten elkaar beter te vinden.
- De cultuurverschillen tussen de instellingen worden niet ervaren als struikelblok

- De brede-wijk-school kost de nodige energie en tijd. Dit gaat vooral in de overleggen, het opstellen van de werkplannen en de projectleiding zitten.

- Partners ontwikkelen activiteiten op basis van de signalen die zij ontvangen. De ontwikkeling van de activiteiten gebeurt door de signalerende instelling, eventueel in samenwerking met (een) andere partner(s).

- Partners van de brede-wijk-school kunnen hun doelgroep beter bereiken. Instellingen en de medezeggenschapsraad van de school geven aan dat de sociale cohesie in de wijk is verbeterd.
- Richting de doelgroep worden de activiteiten niet altijd in het kader van de brede-wijk-school gecommuniceerd, maar vanuit de instelling. Hierdoor is het bij ouders en kinderen niet altijd bekend in welk kader een activiteit wordt aangeboden.

- De brede-wijk-school Nude begint nu zijn vruchten af te werpen. De brede-wijk-school Midden moet nog meer vorm krijgen.

De evaluatie schetst een positief beeld over de brede-wijk-scholen. Wel worden ook punten ter verbetering genoemd, zoals de samenhang in de activiteiten en de communicatie. Deze punten zullen door de partners in een actieplan worden uitgewerkt.
Daarnaast wordt voor beide scholen aanbevolen een verdere verdiepingsslag aan te brengen. Tevens wordt aanbevolen de brede-wijk-scholen nog niet verder uit te breiden naar de rest van Wageningen. Het advies is beter goed in te zetten op twee brede-wijk-scholen, dan half op meerdere. Dit mede gezien het feit dat er beperkt middelen beschikbaar zijn.

Voor de voortzetting van de brede-wijk-scholen zijn de volgende uitgangspunten geformuleerd:

- de brede-wijk-school moet aanvullend zijn op bestaande voorzieningen

- de brede wijk-school vergroot de ontwikkelingskansen van kinderen

- de sociale samenhang in de wijk wordt bevorderd
- onderwijsachterstanden worden bestreden
- optimale afstemming tussen basisscholen en instellingen

De partners zullen deze uitgangspunten gezamelijk verder uitwerken en concretiseren.