Gemeente Winterswijk


Officieel startschot bouw gemeentekantoor

2 mei 2007

Winterswijk - De bouw van het gemeentekantoor gaat van start. Op dinsdag 22 mei geven opdrachtgever Victoria en de gemeente Winterswijk het startschot voor de bouw van het nieuwe kantoor aan de Stationsstraat in Winterswijk.

Burgemeester Thijs van Beem, wethouder André van Nijkerken en oud-wethouder Diana Abbink slaan onder deskundige begeleiding de laatste damwand in de grond. Daarnaast dragen diezelfde middag tientallen genodigden, onder wie oud-bestuurders en inwoners van de gemeente, een steentje bij door een proefmuur van het toekomstige kantoor te metselen.

Steentje bijdragen
Opdrachtgever Victoria én de gemeente Winterswijk willen inwoners van Winterswijk betrekken bij de bouw van het nieuwe kantoor. Zij kunnen letterlijk een steentje bijdragen. Het nieuwe gemeentekantoor is immers het kantoor voor álle inwoners van onze gemeente. Dit doen zij door gezamenlijk een proefmuur te metselen. Vijftien inwoners die reageren op een advertentie in het plaatselijke weekblad, worden ingeloot en uitgenodigd deel te nemen. De vijftien Winterswijkers doen dit samen met oud-bestuurders die in hun werkzaamheden van destijds volop hebben gewerkt aan het gemeentekantoor van Winterswijk. Het gaat om oud-burgemeesters, oud-wethouders en oud-gemeentesecretarissen.

Bouwplanning
De voorbereidende werkzaamheden voor de bouw zijn begin april begonnen. De woning die aan de rand van het bouwterrein stond, is gesloopt. Voor de bewoners is vervangende woonruimte gevonden. Begin april is ook gestart met de civiele werkzaamheden op het bouwterrein: de aanleg van de nieuwe weg en de aanleg van de riolering. Deze werkzaamheden zijn begin mei klaar.

Daarna begint Koopmans Bouwgroep uit Enschede met het graven van sleuven voor de damwandplaten. Die worden ongeveer 80 cm breed en een meter diep. Dan worden de contouren van de bouwput zichtbaar. Vervolgens worden de damwanden geheid. Inmiddels staat er ook een nieuw bouwbord waarop de definitieve kleur steen te zien is (geelbruin). De geplande bouwtijd is 18 maanden. Dat betekent dat in het najaar van 2008 het gemeentekantoor opgeleverd moet worden. Begin 2009 neemt de gemeente het kantoor in gebruik.

Korte geschiedenis
Het gemeentekantoor van Winterswijk kent een lange geschiedenis. De afgelopen decennia stonden bol van discussies en procedures over de bouw van het kantoor. Hieraan kwam in december 2006 een einde. Toen deed de Raad van State uitspraak in een bodemprocedure over de geschorste bouwvergunning van het kantoor. Dit maakte de weg vrij voor de bouw.