1 miljoen euro subsidie voor internationaal innoveren in water


03.05.2007 / 13:39 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Senternovem

Senternovem

Nederlandse bedrijven die samen met partners uit Denemarken, Oostenrijk of Vlaanderen een innovatieve watertechnologie ontwikkelen komen in aanmerking voor subsidie van de overheid. Het ministerie van Economische Zaken stelt via de subsidieregeling innoWATOR één miljoen Euro beschikbaar. Bij voldoende belangstelling wordt dit budget mogelijk verder verhoogd. Bedrijven die voor de subsidie in aanmerking willen komen, kunnen tot 1 juni 2007 een aanvraag indienen bij SenterNovem. Voor deze internationale samenwerkingsverbanden wordt aangehaakt bij het ERANET-Susprise netwerk.

De Nederlandse watertechnologiesector heeft een stevige positie in eigen land. Toch blijft de economische export van watertechnologie achter bij de wereldgroei. Om deze groei naar een hoger plan te brengen, zijn grensoverschrijdende stappen nodig. Buitenlandse markten zien Nederland al als een gewaardeerde kennisexpert op het gebied van watertechnologie. Introduceren, vasthouden en verder innoveren zijn daarom de stappen die nodig zijn om als sector te kunnen doorstromen. Daarom werken overheid en sector gezamenlijk aan het Innovatieprogramma Watertechnologie waarvoor vorig jaar door het ministerie het startschot werd gegeven.

Een uitvloeisel van dit programma is het internationale deel in de innoWATOR 2007. Deze regeling wordt nu opengesteld voor aanvragen van internationale samenwerkingsverbanden van in Nederland gevestigde bedrijven met bedrijven vanuit Denemarken, Oostenrijk of Vlaanderen. Bij ieder project moet een Nederlands bedrijf betrokken zijn. Daarnaast moet ieder project bestaan uit ten minste één publiek gefinancierde kennisinstelling en ten minste één ondernemer die is gevestigd in Denemarken, Vlaanderen of Oostenrijk. Het project is gericht op de ontwikkeling van een innovatieve technologie op één van in de regeling genoemde gebieden, namelijk:


- gebruik van water van de juiste kwaliteit

- sluiten van de waterketen

- vaste afvalstromen zoals concentraat en zuiveringsslib
- aankoeking, aanslagvorming en corrosie

Alleen projecten bestaande uit industrieel onderzoek en/of pré-concurrentiële ontwikkeling komen voor subsidie in aanmerking.

Centraal in de tender innoWATOR 2007 staat het vergroten van de kennispositie van Nederland. Tijdens de nog risicovolle ontwikkelingsfase van een onderzoekstraject hebben vooral MKB-ondernemers te maken met grote financiële risico's. Om het financiële risico voor ondernemers te beperken, is het subsidie-instrument innoWATOR ontwikkeld. Elk bedrijf in Nederland kan voor de verdere ontwikkeling van technologieën een subsidieverzoek indienen bij SenterNovem. Dit is de overheidsinstelling die namens het ministerie van Economische Zaken deze tenderregeling uitvoert.

Meer Informatie
Meer informatie over de regeling:
www.senternovem.nl/watertechnologie

Voor journalisten:
Achtergrond regeling:

-dr. M Luijten, 06-46751989/ e-mail:. M.Luijten@senternovem.nl.
-Caroline Jansen, woordvoerder SenterNovem, telefoonnummer: 070-3735840/ e-mail: c.jansen@senternovem.nl

Innovatieprogramma voor Watertechnologie:

-drs. H. Kuypers, coördinator Innovatieprogramma Watertechnologie van de projectdirectie Innovatie van het ministerie van Economische zaken, telefoonnummer.
06-53375919/e-mail: h.kuypers@senternovem.nl

-Mr. I. M.A.A. Demmers Msc., secretaris van de Stuurgroep Watertechnologie van het Netherlands Water Partnership, telefoonnummer 015-2151869/e-mail: i.demmers@nwp.nl

Innovatiebeleid ministerie van Economische Zaken
Ruud Stevens, persvoorlichter ministerie van Economische Zaken, telefoon: (070)
3797256/06-46152406, e-mail: r.p.stevens@minez.nl