Gemeente Vlaardingen


Bestrijding Reuzenberenklauw

03 mei 2007

In de Broekpolder, maar ook in andere delen van de stad, komt de reuzenberenklauw voor. De plant komt oorspronkelijk uit Azië en is gemakkelijk te herkennen aan zijn omvang, een reus met enorme groeikracht, grote bladeren en witte bloemschermen. De plant kan wel drie meter hoog worden en valt dus niet te missen. Probleem met deze plant is zijn giftigheid. Het sap van de plant kan in combinatie met zonlicht ernstige brandwonden op de huid veroorzaken. Ook de brandharen op de bladeren en stelen zijn gevaarlijk. Raak de plant dan ook niet aan!

Bestrijding is lastig. Regelmatig afmaaien put de plant uit. Uitsteken werkt alleen als het voldoende diep gebeurt, zodat de wortel geen kans krijgt weer uit te groeien. Het zaad heeft een grote kiemkracht en de plant breidt zich dan ook steeds meer uit. Momenteel worden de berenklauwen langs de paden en wegen in de Broekpolder gemaaid. Een deel van de Broekpolder wordt beheerd door GZH (Groenservice Zuid Holland). GZH zal in haar deel van de Broekpolder de berenklauw op dezelfde wijze bestrijden.

Hebt u zelf in uw tuin de reuzenberenklauw en wilt u deze verwijderen zorg dan dat u goede beschermende kleding draagt. Ook een veiligheidsbril is nodig. Als het sap in de ogen komt kan dit blindheid veroorzaken.

Bij aanraking onmiddellijk spoelen met veel koud water, zonlicht vermijden, zeker gedurende een week en bij letsel of twijfel: raadpleeg uw huisarts.