Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 3 mei 2007

Beuk Harddraverslaan moet veiliger

Van één van de beuken aan de Harddraverslaan verwijdert de gemeente een aantal grote dode takken. Deze takken kunnen gevaar opleveren als ze naar beneden vallen. De gemeente voert de werkzaamheden een dezer dagen uit.

Aan de Harddraverslaan staat een aantal slechte en door reuzenzwam aangetaste beuken. Daarom is voor deze bomen een kapvergunning aangevraagd, die al in januari 2007 is verleend. Vanwege al het extra werk door de afgelopen januaristorm, is het kappen van de bomen uitgesteld tot het najaar. Bij het uitlopen van het blad van de beuken blijkt nu echter dat één van deze bomen grote dode takken heeft die gevaarlijk zijn.

De beuk waar het om gaat, staat vlak bij huize Voorhout. Vanwege het gevaar is besloten niet tot het najaar te wachten, maar begin mei de dode takken bij deze beuk weg te halen. De stam wordt in het najaar weggehaald samen met de andere beuken waar een kapvergunning voor is. Vervolgens plant de gemeente nieuwe bomen, die groter zullen zijn dan normaal gebeurt bij het terugplanten van bomen. Dit wordt gedaan om het beeldbepalende karakter van de Harddraverslaan zoveel mogelijk in stand te houden.